BiH
0

Britanski ministar vanjskih poslova: Rezolucija nije upirala prst krivice ni u koga

Klix.ba
Philip Hammond
Philip Hammond
Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond oglasio se saopćenjem za javnost nakon neusvajanja Rezolucije vjeća sigurnosti UN o Srebrenici.

"Veoma smo razočarani što je na našu Rezoluciju povodom obilježavanja dvadeset godina od događaja u Srebrenici danas stavljen veto", kazao je Hamond i dodao kako su imali tri cilja:

"Željeli smo da odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici i žrtvama na svim stranama tokom konflikta u Bosni i Hercegovini, da pozovemo na pravdu za sve kao i na pomirenje i da Ujedinjene nacije iz ovih tragičnih događaja izvuku pouke", poručio je Hammond i dodao kako Rezolucija nije upirala prst krivice ni u koga, niti joj je cilj bio da ponovo izazove bolne podjele.

Britanski ministar vanjskih poslova je kazao kako je neusvajanje Rezolucije ponižavajuće za porodice žrtava i preživjele iz Srebrenice, te kako istinsko pomirenje zahtjeva suočavanje sa činjenicama iz prošlosti na svim stranama i odlučnost da se iz toga izvuku pouke za budućnost.

"Imamo obavezu prema svima onima koji su u ratu izgubili život, da zajedno radimo na izgradnji sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine", zaključio je Hammond.