BiH
0

Brisel: Svečani početak pregovora o olakšanju viznog režima

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Bariša Čolak i sekretar ovog ministarstva Bakir Dautbašić, koji je ujedno i šef pregovaračkog tima, učestvovat će danas u Briselu na svečanosti započinjanja pregovora o sklapanju sporazuma o readmisiji i olakšavanju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Ceremonija koju organiziraju evropski komesar za pravdu, slobodu i sigurnost Franco Frattini i komesar za proširenje Olli Rehn predstavlja službeno otvaranje pregovora o olakšavanju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana.

Ovom prilikom će predstavnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije biti predstavljeni i uručeni nacrti sporazuma o readmisiji i olakšavanju viznog režima.

Vijeće ministara Evropske unije početkom mjeseca je Evropskoj komisiji odobrilo mandat za pregovore sa ovim zemljama o olakšavanju viznog režima.

Vlasti Bosne i Hercegovine su ranije tražile da se pojedinim kategorijama građana olakša dobijanje viza za ulazak u zemlje Europske unije. Prva zvanična runda pregovora između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije bit će održana 20. decembra.