Pismena molba
0

Brigitte Bardot od BiH traži rođendanski poklon

SRNA
Brigitte Bardot (Foto: AFP)
Brigitte Bardot (Foto: AFP)
Nekada planetarno popularna francuska glumica Brigitte Bardot zatražila je od vlasti u BiH da joj pomognu da spasi dva medvjeda koja su zarobljeništvu u toj zemlji.

Bardot, koja će u ponedjeljak proslaviti 75. rođendan, želi da se medvjedi transportuju u poseban azil u Njemačkoj.

 "Tražimo vašu pomoć kako bi dobili neophodne dozvole za transport tih medvjeda u azil koji može da ih prihvati", navela je Brigitte Bardot u pismu federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damiru Ljubiću.

Ona je izrazila nadu da će ministar obilježiti njen rođendan dajući joj kao poklon "da izvede medvjede iz pakla u kome se nalaze i ponudi im sretan i dostojan život u odgovarajućoj sredini".

Lokalna organizacija za zaštitu životinja NOA ponudila je da organizuje transport životinja prema azilu u Njemačkoj.

Bogdana Mijić iz NOA rekla je France Pressu da su dva 18-mjesečna smeđa medvjeda u lancima na privatnom imanju u blizini Gornjeg Vakufa.

"Vlasnik drži restoran i zlostavlja životinje kako bi privukao pažnju i zabavio goste", rekla je Mijićeva.
 "Podnijeli smo zahtjev  da se ove životinje izvezu. One su  ugrožene i u BiH ne postoji odgovarajuće mjesto za njihovo držanje", rekla je Mijićeva.

Životinjama se ne daje odgovarajuća hrana kako bi  bile slabe da se ne bi otrgnule od lanca.

"Lokalne vlasti pronašle su šest medvjeda koji žive u sličnim uslovima u BiH i naredili njihovu eutanaziju", rekla je Mijićeva.

Brigitte Bardot povukla se iz filmske industrije prije više od 30 godina i od tada je potpuno posvećena zaštiti životinja.