BiH
0

Brčko važan faktor u procesu Eurointegracija

SRNA
Brčko
Brčko
Šef Odsjeka za evropske integracije u  brčanskoj Vladi Ilija Stojanović izjavio je da je distrikt Brčko u procesu evropskih integracija postao važan faktor, s obzirom da ima određene nadležnosti u sektorima u kojim je BiH u obavezi da izvrši usaglašavanje svojih standarda.

Stojanović je podsjetio da je, u skladu s tim, Brčko distrikt kroz različite projekte korisnik tehničke, ali i druge vrste pomoći  Evropske unije.

"U toku je nastavak projekta za koji je izdvojeno 700.000 eura za BiH, gdje će distrikt Brčko koristiti jedan dio tih sredstava za realizovanje projekata iz oblasti turizma, a odobren je i projekat završetka zgrade Policije distrikta Brčko, u iznosu od 3,5 miliona eura", naveo je Stojanović.

Podsjećajući da će od sredine ove godine biti smanjen obim trgovine s Hrvatskom, Stojanović je napomenuo da se trenutno vode pregovori s EU u smislu izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i privremenog sporazuma koji podrazumjeva promjenu kvota, odnosno carina prilikom izvoza i uvoza roba u EU.

Stojanović smatra da bi Brčko kao i BiH mogli imati veliki problem u primjeni propisa i s kapacitetima za standardizaciju, odnosno certifikovanje poljoprivrednih proizvoda.