BiH
0

Brčko: Poljoprivrednicima odobreni poticji za proizvodnju

FENA
Vlada Brčko distrikta na današnjoj sjednici odobrila je isplatu za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji iz 2011. godine.

Ovom odlukom odobrava se iznos od 645.478,79 KM koji će se koristiti za pomenute namjene a na osnovu kriterijuma koji su propisani Pravilnikom o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2011. godinu.

Vlada je usvojila je listu od 94 pripravnika sa visokom stručnom spremom sa evidencije Zavoda za zapošljavanje za obavljanje pripravničkog staža u organima uprave, institucijama i javnim preduzećima distrikta.

Donijela je Odluku o davanju saglasnosti na regionalne projekte koji bi se trebali finansirati iz sredstava Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Radi se o četiri regionalna projekta i to: "Uspostavljanje regionalnog programa za energetsku efikasnost u zapadnom Balkanu" , "Regionalna studija - Pristup konzorcijuma u razvoju Inicijative "The Gas of Power" i gasnog prstena u jugoistočnoj Evropi koju podržava Energetska zajednica", "Jačanje glavne hrvatske rute sjever-jug omogućavajući novi interkonekcijski razvoj" i "Uspostavljanje WB ELENA (Program pomoći Evropska lokalna energija) za zapadni Balkan".

Na današnjoj sjednici, također je između ostalog, usvojen i zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt deklaracije "Izgradnja bezbjedne budućnosti za sve" na zahtjev Ministarstva civilnih poslova BiH.

Potpisivanje pomenute deklaracije planirano je u Istanbulu u Turskoj u oktobru ove godine između ministara odgovornih za socijalnu koheziju Vijeća Evrope država članica.