Nepravosnažna presuda
0

Brat Radovana Stankovića kažnjen s dvije godine zatvora

FENA
Sud Bosne i Hercegovine je danas nepravosnažno osudio Ranka Stankovića iz Foče na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine zbog krivičnog djela omogućavanja bjekstva licu lišenom slobode, saopćeno je iz Suda BiH.

U kratkom obrazloženju presude sud je naveo da je optužba dokazala da je optuženi učestvovao u planiranju i organizaciji bjekstva iz KPZ Foča svog brata Radovana Stankovića, koji je u KPZ Foča izdržavao kaznu zatvora od 20 godina, na koju je osuđen presudom Suda BiH zbog krivičnog djela ratnog zločina.

Zatvorenik Radovan Stanković pobjegao je iz KPZ Foča prilikom sprovođenja na Stomatološki fakultet u Foči radi stomatoloških usluga 25. maja 2007. godine i još uvijek se nalazi u bjekstvu.

Istovremeno, sud je oslobodio od optužbe uposlenike KPZ Foča Milu Krsmanovića, Miroslava Blagojevića, Zdravka Vreču, Dragana Mašića, Srđana Vilotića, Miru Prodanovića i Dragana Miloševića, koji su bili optuženi za krivično djelo nesavjesnog rada u službi.

Sud je naveo da optužba nije dokazala da su ovi optuženi u planiranju sprovođenja i samom sprovođenju očigledno nesavjesno postupali.

Sud je danas razmatrao i sporazume o priznanju krivnje koje su sa tužiocem zaključile dr. Brankica Davidović i Ranka Dragičević, koje su u istom predmetu bile optužene za falsifikovanje isprave.

Sud je prihvatio zaključene sporazume i optuženim utvrdio kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci, istovremeno određujući da se utvrđene kazne neće izvršiti ako optužene u roku od dvije godine ne učine nova krivična djela.