Vlada FBiH
0

Brankovićev odgovor predstavniku OSCE-a za medijske slobode

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković uputio je danas odgovor na pismo predstavnika OSCE-a za medijske slobode Miklosa Harasztija povodom amandmana na Zakon o javnom RTV servisu Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
  • Drago mi je što u pismu, na istovjetan način kao što to čini Federalna vlada i ja osobno, upozoravate na opasnost da se u parlamentarnoj proceduri ozakone svojevrsni pokušaji ograničavanja slobode medija u Bosni i Hercegovini. Federalna vlada je svojim dosadašnjim aktivnostima nedvosmisleno potvrdila podršku Regulatornoj agenciji za komunikacije, kao nezavisnom regulatoru, koji ne može niti smije biti pod bilo kakvim političkim uticajima. Takvo opredjeljenje i stavovi aktuelizirani su i potvrđeni i na 86. sjednici Vlade FBiH od 21. januara ove godine povodom razmatranja amandmana koje je na Zakon o javnom RTV servisu Federacije BiH predložio predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ismet Osmanović, kaže se u Brankovićevom odgovoru Harasztiju.

Polazeći od toga da je uloga nezavisnog regulatora u procesu izbora i imenovanja članova upravnih odbora javnih emitera bio jedan od uvjeta za okončanje Feasibility studije EU koja je prethodila potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Vlada je, kako ističe Branković, rezolutno odbacila mogućnost da se iz ovog procesa isključi Regulatorna agencija za komunikacije. Tim prije, jer je takva mogućnost suprotna zakonskim odredbama o toj agenciji koja je važan preduvjet za primjenu evropskih standarda u regulaciji medija i primjenu regulatornog okvira Evropske unije u oblasti elektronskih komunikacija.

Branković ističe kako Vlada smatra da se, isključivanjem RAK-a iz procesa imenovanja upravljačkih struktura u javnim emiterima i prebacivanjem odgovornosti za ta pitanja na Parlament FBiH, "otvaraju" vrata raznim političkim opcijama i uticajima.

  • Odlučan sam da kao čelni čovjek Federalne vlade principijelno zastupam njene stavove i u parlamentarnoj proceduri i, koliko mi nadležnost dozvoljava, pokušam uticati na neusvajanje ovako predloženih amandmana. Nažalost, kako Vam je poznato, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je 30. decembra 2008. godine usvojio amandmane bez relevantnog mišljenja Vlade FBiH. Opredijeljen da branim stav da politika ne treba da utiče na slobodu medija, smatram da ni u medijima ne smije biti politike, što se za sadašnje stanje ne može ustvrditi, ističe Branković u pismu Harasztiju.

Premijer FBiH dalje dodaje da, veoma često, urednici i novinari Javnog RTV servisa Federacije BiH, kroz najave, odabir gostiju i tema, izražavaju eksplicitne političke stavove bliske samo jednoj lako prepoznatljivoj političkoj opciji.

  • Zato se koristim ovom prilikom da Vas, kao predstavnika OSCE za medijske slobode, zamolim da, na temelju iskustava na tom planu i pomoću kapaciteta kojima raspolaže OSCE, provedete monitoring programskih sadržaja i načina rada u Javnom servisu RTVFBiH. Time biste pomogli Federalnoj vladi i ukupnoj javnosti da se donese objektivan sud o uređivačkoj politici oko čega je počela značajna podjela u javnosti. Već se primjećuju i prve reakcije koje nisu dobre za društvo koje prolazi reforme. Vaše objektivno mišljenje bi sigurno djelovalo na smirivanje ukupnih negativnih pojava na koje, po mišljenju sve širih krugova, značajno utiče uređivačka politika javnog emitera. Ja se lično još uvijek ne izjašnjavam o tome, ali Vas molim da nam pomognete u analizi pojave koja uzima maha. Moji oficijelni stavovi će biti formirani tek nakon Vaše ocjene, kaže se u odgovoru premijera FBiH Brankovića na pismo predstavnika OSCE-a za medijske slobode Miklosa Harasztija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.