BiH
0

"Branitelji Sarajeva" traže da se Prvom korpusu Armije RBiH dodijeli Šestoaprilska nagrada

FENA
Predstavnici udruženja "Branitelji Sarajeva", "Prva slavna - 111. viteška brigada", "Branioci Bosne", Saveza RVI Kantona Sarajevo te demobiliziranih boraca izrazili su danas nezadovoljstvo zbog toga što Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva nije prihvatio prijedlog boračkih organizacija da Prvi korpus Armije RBiH dobije Šestoaprilsku kolektivnu nagradu za 2008. godinu.

"Uime svih branitelja Sarajeva tražimo od Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade da odmah preispita svoju odluku, da otkloni propuste i u skladu s kriterijima ravnopravno s drugim predloženim kandidatima razmatra naš prijedlog da se Prvom korpusu Armije RBiH dodijeli kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva za 2008. godinu", saopćio je stav boračkih organizacija predsjednik Udruženja „Prva slavna - 111. viteška brigada“ Salko Hajdarević.

Prijedlog za dodjelu Šestoaprilske kolektivne nagrade Prvom korpusu Armije RBiH za 2008. godinu uputili su udruženja "Branitelji Sarajeva", "Prva slavna - 111. viteška brigada", Općinsko vijeće Novog Sarajeva i druge boračke organizacije.

"Ogorčeni smo takvim ponašanjem članova Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade. Zar je moguće da članovi Odbora ne mogu prepoznati važnost Prvog korpusa? Zar Grad Sarajevo treba da se stidi svojih branitelja? Zar je moguće da se Grad stidi gotovo 80.000 boraca, 14.762 porodice šehida i poginulih boraca, 9.657 RVI, 222-oje djece bez oba roditelja, 786 dobitnika 'Zlatnog ljiljana', među kojima su predsjedavajući Predsjedništva BiH i premijer FBiH", kazao je Hajdarević.

Predsjednik Saveza RVI KS-a Zijad Bradić je kazao da će udruženja, ukoliko se ne prihvati prijedlog da Prvi korpus Armije RBiH dobije Šestoaprilsku nagradu, pozvati sve borce na bojkot manifestacije obilježavanja 6. aprila.

Ratni komandanti Prvog korpusa Armije RBiH generali Nedžad Ajnadžić i Vahid Karavelić uputili su pismo Odboru za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u kojem su također izrazili nezadovoljstvo njihovim odnosom prema inicijativi da Prvi korpus Armije RBiH bude dobitnik Šestoaprilske nagrade.

"Uzimajući u obzir zaslugu Prvog korpusa Armije RBiH u odbrani Grada Sarajeva i države, vaše postupke smatramo ne samo neopravdanim već i sramnim. Ignorirajući našu aplikaciju, vi ste u potpunosti zanemarili i pogazili sve što je Prvi korpus Armije RBiH učinio u odbrani i očuvanju države i naroda BiH te ste na ovaj način pripadnike našeg korpusa izjednačili s počiniocima agresije na BiH, što mi ni u kojem slučaju ne možemo i nećemo dozvoliti", kaže se u pismu ratnih komandanata Prvog korpusa Armije RiH.