U posjeti regionu
171

Brammertz: Veličanje ratnih zločinaca u BiH je sada veće nego prije 10 godina

S. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz boravi u Sarajevu od 4. aprila, a danas je razgovarao sa predstavnicima medija i studentima u Amfiteatru Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Brammertz će u BiH boraviti do sutra, 8. aprila. Svoju misiju je, kako kaže, započeo ponedjeljak u Srebrenici, a završava je sutra posjetom Banjoj Luci.

Nakon predavanja nazivom "Uloga, značaj i rezultati MKSJ-a i MRMKS-a u postizanju pravde", on je rekao da mu je, pored standardnih razgovora i sastanaka koje obavlja sa političarima, od posebnog značaja druženje sa studentima i mladim ljudima.

"Svi znamo da je za bolju budućnost ove zemlje potrebno da nove generacije rade na tome da postignu više nego starije generacije", rekao je Brammertz.

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove imao je jasnu poruku za mlade ljude u BiH, a to je, prije svega, da sve sagledavaju kritički.

"Uvijek kažem isto - budite kritički nastrojeni prema svemu. Imajte svoje mišljenje i ništa ne uzimajte zdravo za gotovo", poručio je Brammertz.

Brammertz se kroz pitanje prisutnih o (ne)povjerenju koje mladi imaju prema Tužilaštvu BiH osvrnuo na sve ove godine unazad kada posjećuje BiH. Kaže da je, po nekim pitanjima, situacija lošija - ali se ostvario i određeni napredak.

"Bilo bi daleko od istine da kažem da su istrage u BiH savršene. Ono što vidim u jednoj atmosferi glorificiranja ratnih zločinaca jeste da je atmosfera bila gora nego prije deset godina", istakao je Brammertz.

On kaže i da je jedan od vodećih problema nesaradnja sa regionalnom nivou.

"Mi smo u Hagu podigli 161 protiv lica, ali ta brojka je i dalje mala u poređenju sa ukupno 3000 osoba protiv kojih može se podići otpužnica", kaže Brammertz dodajući da je postignut određeni napredak i da je djelimično zadovoljan jer bi volio da se protiv nekih osoba vode postupci na srednjoj i visokoj razini.

"Ono što me najviše brine je regionalna saradnja. Nekoliko osumnjičenih je pobjeglo u Srbiju ili Hrvatsku. Za mene, kao tužioca koji vjeruje u pravdu, najšokantnije je da osumnjičeni mogu preći svega nekoliko kilometara i biti van procesuiranja", kaže Brammertz.

On će u ponedjeljak boraviti u Zagrebu, a za nekoliko sedmica i u Beogradu, kako bi sa kolegama razgovarao o ovim pitanjima.