Pismo za Nikolu Špirića
0

Božo Ljubić nezadovoljan "partnerstvom Dodik-Čović"

FENA
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Nezadovoljan radom Vijeća ministara BiH, predsjednik HDZ-a 1990 dr. Božo Ljubić obratio se otvorenim pismom predsjedavajućem Vijeća Nikoli Špiriću. Gdin. Ljubić izražava svoje neslaganje "strateškim partnerstvom Dodik-Čović" i marginaizacijom njegove stranke kada je u pitanju raspodjela kadrova na državnom nivou.

U pismu gdin. Ljubić navodi da se već duže vrijeme suzdržava obratiti Špiriću se" na ovakav način" iako je odavno bilo razloga, pokušavajući kao lojalni član parlamentarne većine u partnerskom odnosu ukazati na nedostatke u radu Vijeća i otkloniti ih.

"Nisam to činio niti u više navrata kada ste temeljem 'strateškog političkog partnerstva Dodik-Čović', potpuno ignorirali prijedloge HDZ 1990 kada su u pitanju imenovanja hrvatskih kadrova na čelo raznih agencija ili institucija iz nadležnosti Vijeća, a što je HDZ 1990 po potpisanom sporazumu o uspostavi parlamentarne većine pripadalo. (Znano je a Vi, uostalom, to najbolje znadete kako su „strateška politička partnerstva“ promjenjiva kategorija)", navoi Ljubić u svome otvorenom pismu predsjedavajućem Vijeća ministara.

Povod za ovo obraćanje je, piše on, Špirićev ignorantski odnos prema ministru Rudi Vidoviću, a preko njega i prema stranci koju predstavlja, te prema biračima koji su glasavali za HDZ 1990, u vezi imenovanja više vodećih osoba na čelo policijskih agencija na posljednjoj sjednici Vijeća.

"Ne samo da ste ignorirali svog ministra, ignorirali ste i proceduru, stavljajući na glasovanje imenovanja koja nisu bila u pozivu za sjednicu na dnevnom redu, bez mogućnosti da ministri ostvare uvid u životopise kandidata, rezultate procedure izbora itd. Naime, ministrima nije stavljena na raspolaganje rang lista Nezavisnog odbora, čak im nije bilo omogućeno ni da glasuju pojedinačno, već u paketu za sve agencije, što je u najmanju ruku neuobičajeno. Stoga je ministar Vidović bio protiv iz principijelnih razloga", piše Ljubić i dodaje:

"Činjenica da već preko dva mjeseca ignorirate zahtjev HDZ 1990 za smjenom zamjenika ministra gosp. Vilima Primorca koji je na to mjesto imenovan u kvoti HDZ 1990 sukladno koalicijskom dogovoru na početku imenovanja Vijeća, (sukladno kojem dogovoru i uz podršku HDZ 1990 ste i vi predsjedavajući Vijeća), iako ste argumentirano pismenim zahtjevom i usmeno za vrijeme našeg razgovora, upoznati s razlozima smjene".

Ne zanima me pritom što je gosp. Primorac lojalan svojim šefovima iz SNSD-a, nas smeta što ne zastupa interese naroda u ime kojeg je imenovan i program Stranke na čijoj kvoti je imenovan, navodi dalje Ljubić

"Vi uporno ignorirate zahtjev Stranke koja je dio parlamentarne većine. Da li ste ikada pomislili da HDZ 1990 u parlamentarnoj većini nosi legitimitet preko 40% hrvatskog biračkog tijela? Da li ste ikada pomislili da time, ne samo izigravate koalicijski sporazum, već ignorirate i diskreditirate i predstavnike jednog konstitutivnog naroda? Da li ste pomislili što bi se desilo da to netko pokuša uraditi npr. predstavniku srpskog naroda u parlamentarnoj većini? Ja ću Vam reći; uslijedila bi blokada rada Parlamenta ili, u najmanju ruku, blokada donošenja odluka putem tzv. entitetskog glasanja", kaže se u pismu.

"Vi, međutim, znate da Hrvatima takvi instrumenti nisu na raspolaganju. Stoga, HDZ 1990 neće prihvatiti ovakav način rada Vijeća ministara", zaključuje svoje otvoreno pismo, Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990.