BiH
0

Boss: Treba što prije ukloniti posljedice potapanja rudnika soli

FENA
Predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović i poslanica u Skupštini Tuzlanskoga kantona Azra Avdić pozivali su kantonalne i općinske vlasti u Tuzli da ne skrivaju istinu od građana o stanju u Rudniku soli Tušanj i da se aktivno uključe u rješavanje problema novoregistriranih proloma u tome rudniku, koji su izazvali potrese registrovane i u Centru za seizmologiju u Sarajevu.

Dodatni padovi razine podzemnih voda dokazuju da je opasno narušena hermetičnost potopljene jame, što ugrožava sigurnost cijeloga grada. I u ovom slučaju pokazalo se da su predstavnici BOSS-a bili u pravu kada su još prije sedam godina tvrdili da će potapanje Rudnika bez prethodne studiozne pripreme izazvati nesagledive posljedice, čiji se početak upravo manifestira.

Nužno je odmah izdvojiti sredstva za geofizička i seizmička ispitivanja na osnovi kojih je jedino moguće doći do podataka o stupnju oštećenja potopljenog stjenskog masiva te formirati nezavisan tim stranih eksperata kako bi se pokušale umanjiti posljedice, ističe se u BOSS-ovu priopćenju.