Univerzitet Columbia
0

VIDEO / Bošnjacima zabranjen ulaz na Dodikovo predavanje

Piše: T. Sekulić
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Nekoliko desetaka akademskih građana porijeklom iz BiH ostali su ispred ulaznih vrata Univerziteta Columbia u New Yorku gdje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik držao govor. Organizatori njegovog predavanja odlučili su zabraniti ulaz Bošnjacima.

Iako su se registrovali za prisustvovanje predavanju, brojni američki državljani, porijeklom iz BiH, bili su zaustavljeni na ulazu na Univerzitet. Pred vratima je ostalo čak i nekoliko diplomata iz BiH.

U zgradu Univerziteta nije uspio ući ni efendija Mehdija Demirović, imam u Bosanskohercegovačkom islamskom centru u New Yorku.

"Dodik je sa 13-14 miliona, koliko je uložio u lobističku grupu poslije debakla u Washingtonu, uspio spriječiti Bošnjake da uđu u Univerzitet i prisustvuju njegovom predavanju u kojem će opet blatiti BiH i Bošnjake i negirati genocid", kazao je za Bosansko-američku TV.

Bh. Intelektualci, koji su ostali ispred zgrade Univerziteta, negodovanje su izrazili mirnim protestom i ispisivanjem parola.

U jednom trenutku je došlo i do verbalnog sukoba između bh. intelektualaca i profesora Darka Trifunovića, doktora nauka sigurnosti koji je specijalizirao antiterorizam.

Navodno, organizatori su zabranom ulaska u zgradu i na Dodikovo predavanje željeli izbjeći postavljanje "nezgodnih" pitanja predsjedniku RS.

Dodik je na Univerzitetu govorio o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH te o oživljavanju ekonomije. Kazao je da danas svi osuđuju zločine u BiH i da niko ne spori da se svim zločincima treba suditi.