Komentari (28)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nista bez pite i hurmasica! Vi se svadjajte je li bosansko, bosnjacko ili neko trece a ja idem praviti hurmasice. :D :P
Tradicija je tradicija !
Zasto ova Poturadija koja je prije 100 godina napustila Balkan i otisla u maticnu zemlju Tursku ne pozove i ostalu Poturadiju u Bosni da krene njihovim stopama... ajmo Poturadijo... matica zove..
"Potomci Bošnjaka, koji su se prije više od 100 godina iz svoje domovine Bosne i Hercegovine odselili u Tursku..." Prije 100 godina "bosnjaka" nije ni bilo.. a termin "bosnjak" patentiran je 1993. tako da nemojte ljude nazivati imenom s kojim nemaju veze.. oni su cisti Turci a imena Ahmet Utas, Nezahat Ozturan Halil Akbaba to nedvosmisleno potvrdjuju!
Ahmet Utas, Halil Akbaba, Nezahat Ozturan... cista bosnjacka imena i prezimena... izvorna ilirska hahahaha pisijada...
sva jebena planeta ode naprijed...pa da ne spominjem tursku kao drzavu...........samo nas glupi narod zivi jos u kamenom dobu.....neke dimije,neke marame....halllllooooo narode.....nas narod ne moze da shvati.da danasnji turci hodaju pijani po ulicama.....turkinje u minjacima,suknjama.....u arabiji se covjek zove hasan,a pravoslavac.....nas narod odmah aaaaa boze dragi nije istina...aaaaa gluho bilo gdje ces to reci oni su muslimani.....heh.......
A koji su to bosanski specijaliteti bas me zanima?haahahah.Sve nabrojano su turska jela.Nema ama bas nista bosansko,osim mozda kljukuse.Sva tradicionalna bosanska jela poticu iz Turske.Morat ce bosnjaci i jela pocet izmisljat,kao sto su jezik i naciju,pa da se zovu bosnjacki specijaliteti.ha ja
@dingach A koji su tvoji specijaliteti iz "Srednjevijekovne Bosne"? Krme na raznju, to vam je domet, i taj razanj ste vidjeli od Turaka pa ste poceli okretati. Osim toga niko ne jede istu hranu koja se jela prije 700 godina , Turci i Islam su donjeli nova jela i zacine. Normalno da se od te hrane stvorila i Bosanska kuhinja koja ima slicnosti sa turskom kuhinjom bas kao sto su Turci naucili mnoga jela od Arapa. Kao da Hrvatska kuhinja nije bila pod Austro-Ugarskim utjecajem. Na kraju krajeva , Francuzi su poceli tek u 16 vijeku da prave kolace i sladolede, i to su vidjeli u Spaniji od Arapa , Maura koji su ta jela donijeli. Sad niko ne kaze sto Francuzi imaju svoju poznatu tradiciju u pravljenju kolaca. Sto ne jedu ono sto su jeli u 12 vijeku. Isto kao sto st Italijani uzeli tjestaninu od KIneza, pa sad imaju poznate Spagete. To vazi i za Bosnu , ali tvoj je intelekutalni domet je kratak tako da nisi na tom nivou da razmisljas svojom glavom.
Malo šta je sačuvano od stare Bošnjačke kulture,kao što je jezik bosančica...Sadašnja bosanska kultura, uglavnom ima korijene turske kulture,naročito među muslimanskoj populaciji.
lik5 tesko da ces mu to moci objasniti ;)
Bosna je mješavina...bosanski lonac ima tu utjecaja u bosanskoj kulturi i istoka i zapada.Prije osmanlijske kulture nije skoro ništa očuvano u tradiciji,mozda Tvrtkovi ljiljani.Turska kultura je očuvana u arhitektonskom smislu i ostalim vidovima kulture,kao što je sevdalinka,kaligrafija... Vidljivi su i prisutni i ostaci austrougarske kulture...
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Udruženje zašto ne: možda oni nisu Bošnjaci, možda su bosanci, hercegovci, ili nešto potpuno drugo
Propaganda druze.... isto kao izjava rejsa cerica da svi bosnjaci moraju biti muslimani. Sta reci...
Majko razvij je , majko pomasti je :)))