Komentari (43)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
I treba tako!!! Namjerno je zakomplikovano da narod ne zna kako da se izjasni.... Drzavu su nam davno prodali, ostaje jos taj popis i to je to
Bilo kakvo drugo izjasnjavanje osim Bosnjak -svrstava te u red manjina!A to je ono sto ide na ruku onima koji bi da podjele Bosnu na srpsku i hrvatsku! Ako se na pitanje nacionalna-etnicka pripadnost izjasnis kao : Bosnjak musliman ->svrstan si u red \"ostalih\" Musliman ->svrstan si u red \"ostalih\" Bosanac ->svrstan si u red \"ostalih\" Bosanac-Musliman ->svrstan si u red \"ostalih\" Bosanac/Hercegovac ->svrstan si u red \"ostalih\" Samo ako se na pitanje \"nacionalna i etnicka pripadnost\" izjasnih kao Bosnjak bez ikakvih dodataka neces biti svrstan u red \"ostalih\" vec u red konstitutivnog naroda koji u svome imenu ima drzavotvorno ime!!
Kako je objasnio profesor na Centranom Dnevniku NACIONALNOST i ETNIČKA pripadnost su DVIJE ODVOJENE stvari , stvar je jednostavna: Kao stanovnik države smo svi iz BiH - bosanci i hercegovci ali samo na tom nivou, znači na nacionalnom, kad se popunjavaju dokumenti mora svako staviti da je iz BiH države, druge nema i tačka! Pod ETNIČKOM podjelom se onda izjašnjavamo šta smo (historijski gledano) a historija Bosne NE počinje dolaskom turaka ili dejtona već se prvi put bilježi u 10 STOLJEĆU, narod Bosne ili Bosone se tad zvao BOŠNJANI a ne Bosanci! Naučite historiju etničke pripadnosti a ne nekih granica koje su se mijenjale jer se historijski dokumenti i dokazi ne mogu falsifikovati i mijenjati, ostalo je manje relevantno, kao i to da bošnjak nekome zvuči religijski, to razlučite već jednom.
Grijesis, nije Bosnjak novoizmisljeno ime, vec ime koje je postojalo do prve Yugoslavije. Bas tim starcima, koji su rodjeni tijekom YU, je ispran mozak da su muslamani sa veliko M Problem je u tom sto su pravoslavci i katolici u BiH u 19. stoljecu izabrali da budu dio nacija s kojima dijele religije u susjednim zemljama (za Srbe na jednu ruku razumljivo, jer su dijelom naseljeni iz tih pravoslavnih susjednih drzava, kao i za pogranicne katolike)....to je ostavilo samo muslimane da budu Bosnjaci. Sljedece je bilo ukinuti Bosnjake nadajuci se da ce se asimilirati u Hrvate/Srbe kao i ovi prije njih. Konacni cilj: podijela Bosne.Zato je zabranjen termin Bosnjak! U Yu1 ignoriran, u YU2 dobio pogrijesnu opciju isjasniti se kao musliman sa veliko M, sto svi znamo da je big joke, iako su htjeli Bosanstvo (novi termin za Bosnjanstvo) nisu im ga dali. Logicno je da se vremenom narod identificra sa drzavom (kao u zemljama zapadne Europe) ali nije bilo moguce u BiH zbog mjesanja susjeda.
Nacionalna/etnicka pripadnost BOSNJAK Jezik BOSANSKI Religijska pripadnost PO IZBORU, PRIVATNA STVAR Koma smeta ovakva definicijama? Islamistima, hrvatskim nacionalistima i srpskim nacionalistima. Pametnom dosta.
1. ovaj hodža ne zna da 1991. nije bilo na popisu bošnjaka, jer su se ljudi izjasnili kao muslimani. 2. objasni vehabijama i selesijama da nisu muslimani nego bošnjaci 3. ne tvrdi Bosancima da su bosanski bošnjaci.
Mala, nemoj mi te mejtefske kulture. Ništa te nisam pitao, niti sam ti se obraćao. Komentariši tekst, ako imaš šta reći, mada sumnjam, ali tvoja stvar. Komentarisanje komentara uz taj pornićarski nick meni izgleda kao nekakvo muvanje, koketiranje.. al, džaba ti radnja.
BOSANAC I HERCEGOVAC
Budi Bosanac-Hercegovac ne djeli zemlju na tri etnicki grupa!!!
g 09.11.2012. u 14:57 pa vi jos neznate sta ste.hahahahah ---------------------------------------Eto ti znas tko si ti, za druge ne vidim nikakvih problema, oni ce se snaci i bez tebehihihi,hohoho
ne laj po tastaturin ufati se sporeta i prljavog sudja
pih 09.11.2012. u 15:03 Hoće na silu da se upišu u narode!? Kao da to može na silu.. Sve i ako je 15. vijek po lunarnom kalendaru, opet je kasno. Ko nije u vavilonu dobio jezik, džaba mu je sad palamudit i otimat. Dok vi imate sedam opcija, i moraju vam na bilbordima hodže crtat šta je i kako je, okačite mačku o rep- ----------------------------------- Iz kojeg si ti doba, kad nam tako nesto priopcujes? Mozda si tek usto iz mrtvih, po pisanju to spoznajem.
abc 09.11.2012. u 16:09 čim neko kaže bošnjak-islam ja mu ma.te.r je.be.m nismo svi muslimani s.t.ok.o gl.up.a, al možda je to i cilj samo da muslimani se izjasne ko bošnjaci. -------------------------------------------Gdje to stoji balvanu ? U tvojoj tikvari, koja nam nije primjer svacanja.Bosnjanin je prefiks narodnosti a ne religije.
jetimi 09.11.2012. u 16:14 treba vam analfabetski kurs da znare ko ste ------ A tebi licno, jedna porcija pameti, koju nemas....
Nacionalna pripadnost - BOŠNJAK vjerska pripadnost - po želji (privatna stvar) jezik - BOSANSKI
treba vam analfabetski kurs da znare ko ste
čim neko kaže bošnjak-islam ja mu ma.te.r je.be.m nismo svi muslimani s.t.ok.o gl.up.a, al možda je to i cilj samo da muslimani se izjasne ko bošnjaci.