BiH
0

Bošnjaci iz Srebrenice stigli u Sarajevo

FENA
Trideset Bošnjaka koji su jutros autobusom krenuli iz Srebrenice stigli su u Sarajevo na Betaniju – lokolaciju u blizini bolnice Jezero, gdje će postaviti kamp.

Očekuje se dolazak još dvadesetak ljudi, koji će stići automobilima, kazao je predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice Ćamil Duraković, nakon dolaska u Sarajevo.

Grupa od 50 Bošnjaka će raditi na uspostavljanju trajnog naselja pod nazivom “Kamp preživjelih žrtava genocida u Srebrenici”.

"Ovi šatori i ovaj kamp će biti simbol protestnog oblika i to potvrđuje da mi ne odustajemo od naših zahtjeva. Želimo da pokažemo i svijetu i domaćim institucijama da smo ozbiljni i čvrsto stojimo iza onoga što se ovdje mora uraditi", kazao je Duraković.

“Želimo da se Srebrenica proglasi onim što je uvijek bila, i da ne bude pod kontrolom onih čije su institucije 1995. počinile genocid nad ljudima u Srebrenici iz cijele istočne Bosne”, kazao je Duraković.

Naglasio je kako, s obzirom na to da je prošao mjesec dana od prvog roka za kolektivno iseljenje, ništa nije urađeno konkretno.

“Vidjeli smo jednu neozbiljnost kada je u pitanju naša politika i lokalne vlasti kako u Banjoj Luci tako i u Sarajevu. U ovom momentu očekujemo da ovo internacionalna zajednica prihvati kao internacionalni problem, s obzirom na to da je Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih naroda i ovo je pečat genocida”, kazao je Duraković.

“U Sarajevu je lako biti Bošnjak i čekati šta će se desiti u budućnosti, ali u Srebrenici nije. Svaki dan smo izloženi i pritiscima, prijetnjama i malverzacijama, tako da mi to više ne možemo tolerisati”, kazao je Duraković.

On je naglasio kako su članovi Inicijativnog odbora, nakon razgovara s nečelnikom Općine Centar Sarajevo Dževadom Bečirevićem, pogledali više lokacija na kojoj bi smjestili kamp, ali su izabrali ovu na Betaniji, jer ne žele narušavati svakodnevni život građana u Sarajevu.

“Izabrali smo ovaj ćošak iz kojeg ćemo djelovati. Ovo će biti jedan oblik radnog kampa. Srebreničani će non-stop boraviti u tom kampu. Svi oni su povratnici i svi su preživjeli genocid '95. godine“, kazao je Duraković. Bit će to kamp koji neće biti zatvoren dok se njihov zahtjev ne ispuni.

“Ovo je nama zaista težak trenutak. Međunarodna zajednica na neki način je stala uz nas, na našu stranu i mi ćemo ovdje biti u protestnom obliku dok ne vidimo koliko će oni stvari riješiti. Ukoliko ne riješe, to će biti to mjesto gdje ćemo kolektivno iseliti” kazao je Duraković. Dodao je da je u Srebrenici oko 500 povratnika koji su se vratili i koji su spremni izaći iz Srebrenice ukoliko stanje ostane ovako.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bečirević je naglasio kako Srebreničani imaju podršku Općine Centar, Općinskog vijeća i građana općine, te kako se nada da će podršku pružiti i drugi načelnici općina kao i građani Sarajeva.

“Ovo pitanje se ne bi trebalo politizirati, ali vlasti FBiH će morati pronaći rješenje”, kazao je Bečirević, dodavši kako će za potrebe kampa biti osigurana voda te struja.

Predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenice i Žepe” Munira Subašić je kazala kako današnji momenat dolaska Srebreničana u Sarajevo doživljava kao i 1992. i 1995. godinu.

“Svijet vodi prljavu politiku prema nama žrtvama, a pogotovo prema majkama Srebrenice. Pokazalo se da je i ovo danas vrsta zločina, da ljudi ostavljaju svoje kuće i kreću prema Sarajevu”, kazala je Subašić.