Svjetski mediji
51

Bosna u svađi s Hrvatskom zbog "podmetanja oružja"

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Hrvatski obavještajci su zbog afere vrbovanja selefija, koja je u proteklom periodu uzdrmala Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona, tema svjetskih medija, pa tako BBC piše da je protestna nota Predsjedništva BiH samo jedna epizoda beskrajne serije.

BBC navodi da je predsjednica Republike Hrvatske susjednu Bosnu i Hercegovinu željela prikazati kao sigurnosnu prijetnju i utočište za hiljade terorista, zbog čega je za dokazivanje takvih tvrdnji uslijedila svesrdna pomoć Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske.

U članku objavljenom na portalu BBC-ja autor Guy De Launey cijelu aferu poredi sa političkom satirom iz američke serije Veep, navodeći pri tome da u Bosni i Hercegovini nema mnogo razloga za smijeh, pa je Predsjedništvo BiH uputilo protestnu notu Hrvatskoj.

"Sadržaj protestne note još nije objavljen. Međutim, vjerovatno će sadržavati neke vruće riječi o navodnom djelovanju hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije", navodi BBC.

Navode da je proteklog mjeseca portal Žurnal, sa sjedištem u Sarajevu, objavio intervjue s bosanskim muslimanima koji su rekli da ih je SOA pokušala vrbovati za krijumčarenje oružja u mjesto povezano s pokretom selefija u Bosni.

"Otkriće tih skladišta oružja opravdalo bi komentare hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Prije dvije godine, rekla je da u Bosni ima 10 hiljada ljudi s 'vrlo radikalnom retorikom i namjerama' - primjedbe koje su u to vrijeme izazivale ogorčenje", piše BBC.

Podsjetili su da je hrvatski premijer Andrej Plenković cijelu priču okarakterisao kao "stvar kreativne manipulacije" tokom posjete bosanskom gradu Neumu. SOA je tvrdnje etiketirala kao "lažne i zlonamjerne", iako su potvrdili da su bili u kontaktu s bh. građanima.

Bh. ministar sigurnosti Dragan Mektić požurio je, podsjeća BBC, ukazati na operaciju SOA-e koja bi okaljala međunarodni ugled njegove zemlje. "Plan je bio diskreditirati Bosnu i pokazati je kao terorističko središte i prijetnju regiji i Europi", kazao je on.

"Činilo se logičnim da će bosanski državni tužilac ući u istragu tih optužbi. No onda se ispostavilo da je u središtu istrage gospodin Mektić", piše BBC, podsjećajući kako tužilac sumnja da je ministar otkrio tajne podatke i dao lažne izjave u Tužilaštvu BiH.

Bosanci razumiju da se cijela priča uklapa u neugodnu etnopolitičku igru ​​koja je trajala od 1995. godine kada je Dejtonski mirovni sporazum potpisan da bi se okončao sukob u Bosni i Hercegovini.

"Nacionalistički političari u Bosni i Hercegovini i dalje promoviraju ideju secesije i imaju jake veze sa strankama u Hrvatskoj i Srbiji. Vladajuća HDZ-ova stranka u Hrvatskoj ima vrlo utjecajnu sestrinsku organizaciju preko granice", piše BBC.

Citirali su riječi političke analitičarke Ivane Marić koja je kazala da su HDZ BiH i SNSD više na strani Hrvatske i Srbije nego na strani vlastite zemlje, te da nije nemoguće da je SOA bila umiješana u zavjeru.

Podsjetila je na sličnu aferu sa SOA-om koja se desila u Sloveniji, ali smatra da su za sve ipak odgovorni političari koji održavaju etničke tenzije kako bi "podijelili, vladali i profitirali".

"Svi to trebaju. Ovo je igra koju političari igraju sve vrijeme, pretvarajući se da imaju mnogo neprijatelja i ne moraju ništa učiniti za birače", rekla je Marić.

Žurnalov novinar Avdo Avdić je kazao da je njegova priča rezultat višemjesečnih istraživanja, ali da državni tužilac nije pokazao veliko zanimanje za dokaze koje je prikupio.

"Godinama smo upozoravali da naši susjedi, Hrvatska i Srbija, kontroliraju ključne institucije u Bosni. Davao sam iskaz u Tužilaštvu, ali oni nisu postavili nijedno pitanje u vezi s ovim slučajem", rekao je Avdić, prenosi BBC.

BBC piše da je posljednji nastavak priče možda bio zbunjujući za autsajdere, ali da je za umorne promatrače u Bosni i Hercegovini samo dio naizgled beskrajne serije.