BiH
90

Bosna i Hercegovina 15. februara definitivno predaje aplikaciju za članstvo u EU

Piše: Er. M.
Dragan Čović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je danas da je BiH spremna da 15. februara u Briselu preda aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

"Spremni smo da predamo aplikaciju i bili smo i ranije. Ovo ne predstavlja ništa nego našu volju i opredijeljenost", poručio je Čović u obraćanju novinarima.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uručiti će aplikaciju ministru vanjskih poslova Kraljevine Holandije Bertu Koendersu, a kako je ranije najavljeno, svečanosti će prisustvovati visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

Kako bi aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji bila kredibilna, odnosno prihvaćena, naša država mora usvojiti mehanizam koordinacije te izmijeniti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu.

Čović danas nije želio objašnjavati detalje iz dokumenta o mehanizmu koordinacije kazavši kako bi bilo neozbiljno objašnjavati tako obiman dokument.

"Mehanizam koordinacije treba nama i u konačnici sve završava na Vijeću ministara BiH. Iz Evropske unije je bilo ljudi koji su rekli da nismo spremni, ali to su naprimjer rekli i Hrvatskoj, a Hrvatska je danas članica EU", istakao je Čović.

On je kazao i da će nakon naredne sjednice Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH definitivno biti definisan način na koji će sve institucije govoriti istim glasom.

"To nama treba. Naš je interes Evropska unija i mi to moramo uraditi", rekao je Čović.

Čović je optimističan i kada je u pitanju aktiviranje Akcionog plan za članstvo u NATO savez (MAP) s obzirom na to da će, prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH u prvoj polovini 2016. godine poslati snažne poruke u vezi s MAP-om.

On je rekao i da predajom aplikacije za članstvo nismo ništa bliži Evropskoj uniji jer i dalje BiH čekaju ozbiljne reforme.

Prokomentarisao je i objavljivanje popisa stanovništva ističući kako će se zalagati da se popis objavi do kraja februara.

"Objava popisa stanovništva nema razloga da se odgađa i stvarno ne znam što se to razvlači. Popis stanovništva nema veze s predajom aplikacije", zaključio je Čović.

Nakon decembarskih sastanaka Vijeća i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da je održavanje ovih sastanaka zapravo otvaranje novog poglavlja u odnosima između BiH i EU na partnerskoj osnovi.

Zvizdić je tada naglasio i da je Vijeće SSP-a prihvatilo tri načela na kojima mora biti bazirana ukupna koordinacija svih poslova evropskih integracija, što se u BiH naziva Mehanizam koordinacije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je nedavno da će BiH pregovarajući o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) štititi interese BiH.

Dodao je da Evropska komisija u tom smislu ima svoje interese, no izrazio je nadu da će se naći određeni kompromis u tom smislu.