BiH
0

Bosić zatražio očitovanje Salihovića u vezi s optužbama protiv Džaferovića

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić uputio je otvoreno pismo glavnom tužitelju Tužiteljstva BiH Goranu Salihoviću u vezi s javnim optužbama protiv Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH-a.

"Obraćam Vam se kao drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog političkih implikacija u radu Parlamenta BiH koje je proizveo slučaj javne optužbe dosadašnjeg potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića", navodi Bosić u pismu.

Također, navodi da se radi o javno izrečenim optužbama za ratni zločin nad srpskim stanovništvom, odnosno slučaju koji je izazvao jake emocije i reakcije u javnosti Republike Srpske (RS).

"Kako jedan broj poslanika iz RS-a u PD PSBiH bojkotuje sjednice i traži razrješenje predsjedavajućeg Džaferovića iz kolegija Doma, slučaj je dobio ozbiljne negativne političke implikacije koje utiču na rad parlamenta. Slučaj vodi Tužilaštvo BiH na čijem ste čelu, očekujemo da što prije obavjestite javnost o utemeljenosti optužbi protiv Džaferovića, kako bi se političke tenzije razriješile i prestale biti povod opstrukcije demokratskih procesa", navodi se u pismu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH-a.