BiH
13

SNSD i SBB: Smijeniti Džaferovića; SDA i SDS: 'Kredibilnog' Kebu ste optuživali za skrivanje leševa

Piše: E. G.
Klubovi SNSD-a i SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH traže smjenu Šefika Džaferovića (SDA), predsjedavajućeg Doma, a nakon istupa u medijima Mirsada Kebe, potpredsjednika FBiH, u kojima je optužio Džaferovića za navodne ratne zločine nad Srbima u proteklom ratu.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Kebo je, kako je izjavljivao, Tužilaštvu BiH predao dokumentaciju u kojoj, navodno, stoji ono što potkrepljuje njegove izjave u vezi s Džaferovićem.

Tačnije, SBB traži da Džaferović podnese ostavku, a SNSD traži da se na dnevni red uvrsti tačka o Džaferovićevoj smjeni.

Staša Košarac, zastupnik SNSD-a, je tražio da se na dnevni red uvrsti inicijativa o Džaferovićevoj smjeni "zbog ozbiljnih i osnovanih optužbi da nije prijavio, ni spriječio, ili kasnije procesuirao počinitelje ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu u BiH i zbog negiranja 9. januara, Dana RS-a".

Dušanka Majkić, kao i Nikola Špirić, zastupnici SNSD-a, su kazali kako na "čelu Doma mora biti častan čovjek"

"On ima pravo da bude poslanik, ali nema pravo da predsjedava Domom. Jesmo li dovoljno ljudi ako ovu inicijativu odbijemo", kazala je Majkić.

Asim Sarajlić, zastupnik SDA, je kazao kako je ova inicijativa politički motivirana.

"Podsjećam da ste 'kredibilnog' Kebu optuživali za skrivanje srpskih leševa u Sarajevu u vrijeme rata, kada je bio direktor Komunalnog preduzeća Rad. Košarac to dobro zna", kazao je Sarajlić.

Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a je kazala da zastupnici te stranke neće podržati uvrštavanje tačke o smjeni Džaferovića na dnevni red. Također je kazala da SBB treba formulisati svoju inicijativu pravilno, jer se "Dom ne može izjašnjavati o tome hoće li Džaferović podnijeti ostavku ili ne".

Osim toga, kazala je kako je SNSD-u Džaferović bio dobar kada su oni u tome vidjeli svoj interes te da je "Špirić nekada sjedio u rukovodstvu Doma sa Džaferovićem".

Ona je također podsjetila da se nekada govorilo o Kebinoj umiješanosti u ratne zločine, odnosno da protiv njega postoji krivična prijava za navodno skrivanje leševa.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda se dotakla i Milorada Dodika. Iz SDA su poručili da onda i on treba podnijeti ostavku zbog napada na državu BiH, ako je Džaferović odgovoran za negiranje 9. januara. Iz SNSD-a su poručili da Dodik nije činio zločine, a Mladen Bosić je u jednom momentu rekao da "Dodik nije mogao činiti zločine, jer nije ni bio ovdje, već je u Beogradu prodavao kauče".

Budući da je prema ocjeni Kluba SDP-a rasprava "otišla predaleko", oni su zatražili pauzu od pola sata da se "smire strasti i ohlade glave".

Nakon pauze bi se zastupnici trebali izjasniti da li će ova inicijativa uopće biti uvrštena na dnevni red.