BiH
0

Bosić traži da Dodik povuče prijedlog o BiH sa tri federalne jednice

FENA
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić zatražio je od lidera SNSD-a Milorada Dodika da javno povuče svoj prijedlog da se u ustavne promjene uđe preko prekompozicije BiH sa tri federalne jedinice.

Bosić smatra da je taj Dodikov prijedlog nanio "veliku štetu“, te da bi se njegovim povlačenjem zaštitio integritet Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Lider SDS-a je mišljenja da, ukoliko RS na neki način odustane od Dejtonskog mirovnog sporazuma, onda i zemlje koje su garanti tog sporazuma neće imati više nikakvog uticaja na situaciju u RS-u.

"SDS će nastaviti da se zalaže da se svaki razgovor koji se tiče ustavne materije vodi isključivo u okviru institucija RS", rekao je Bosić.

Najavio je i da će se njegova stranka svoju političku energiju u ovoj godini usmjeriti na demokratizaciju RS-a, borbu protiv kriminala i korupcije u RS i otpor svim promjenama koje bi značile smanjenje ingerencija koje je RS-a dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Boisć ističe da se demokratizacija odnosi i na medije koje kontrolira Vlada RS, naglašavajući da bez demokratskih medija nema ni demokratskog društva.