Nema pomaka u razgovorima lidera
0

Bosić: Špirić bi mogao biti doživotni predsjedavajući

FENA
Mladen Bosić
Mladen Bosić
Nikola Špirić bi, kako sada stvari stoje, mogao biti doživotni ili čak i posljednji predsjedavajući Vijeća ministara, budući da se u ovom trenutku ne naziru pomaci u dogovorima o formiranju vlasti na tom nivou, ocijenio je danas lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

On smatra da situacija postaje sve ozbiljnija zbog činjenice da je prošlo više od godinu dana, a BiH nema novi saziv državne izvršne vlasti.

“Tokom nedavnih neformalnih razgovora u Italiji lidera šest stranka iz BiH nije bilo nikakvih pomaka”, potvrdio je Bosić i naglasio da ne može da shvati na osnovu čega politički lideri i predstavnici međunarodne zajednice daju optimističke izjave da će situacija u vezi s formiranjem Vijeća ministara BiH biti vrlo brzo razriješena.

Ipak, nije isključio mogućnost da se vode i neki drugi razgovori o tom pitanju u kojima SDS ne učestvuje.

“Ono što je nama poznato, situacija je sada ozbiljnija nego što je bila u prethodnom periodu”, kazao je Bosić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci i ponovio stav da su glavni krivci za nemogućnost dogovora o novom sazivu Vijeća ministara BiH bošnjačke i hrvatske stranke u Federaciji BiH.

Komentirajući jučerašnje otvaranje dionice autoputa Gradiška -Mahovljani, lider SDS-a je kazao da bi trebalo povesti istragu o cijeni koštanja kilomentra tog autoputa.

“Kako stvari stoje ovaj autoput će još, najmanje, u dva navrata biti otvaran. I ja sam jutros došao u Banju Luku preko Klašnica, i mogao sam se uvjeriti da i taj dio, koji je svojevremeno otvaran, nije u funkciji gotovo pola dužine, jer se vozi jednom trakom”, ukazao je Bosić.

Govoreći o učešću predsjednika Srbije Borisa Tadića na otvaranju te dionice autoputa, predsjednik SDS-a je kazao da je Tadić taj dan trebalo da bude u Kosovskoj Mitrovici i da sa Srbima pokušava da nađe rješenje za trenutnu tešku situaciju i za njihovu budućnost.