BiH
0

Bosanske piramide promovirane u Tuzli, Doboju i Dubrovniku

Sarajevo-x.com
Protekle sedmice projekat istraživanja Bosanskih piramida promovisan je u Tuzli, Doboju i Dubrovniku.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Tuzle organiziralo je Okrugli sto na temu "Rezultati dosadašnjih istraživanja bosanskih piramida i opstrukcija u pojedinim institucijama Federacije BiH“.

Ovo vijeće daje punu podršku istraživanjima koje provodi Fondacija te od Vlade Federacije BiH traži da izda odgovarajuće dozvole za rad na Bosanskoj piramidi Sunca i osigura finansiranje ovog projekta.

U Doboju je održan Drugi međunarodni festival turizma "Fest Tour 2008“. U okviru redovnog Programa Festivala Semir Osmanagić je održao prezentaciju, te najavio održavanje Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida i njenom značaju u globalnim razmjerama, a posjetio je i Press Centar Festivala i Američki kulturni centar u Doboju.

U Velikoj konferencijskoj dvorani renoviranog hotela "Rixos Libertas“ u Dubrovniku Osmanagić je po prvi put govorio i pred Dubrovčanima. U uvodnoj riječi je istakao položaj Dubrovnika kao bisera Mediterana i piramida u Visokom kao svjetskog arheološkog dragulja. Dubrovčani su obećali su dolazak u Visoko i bili su iznenađeni kad su saznali za prepreke koje Fondacija ima u BiH na promociji ovog projekta, javljaju iz Press službe Fondacije.

Lokalni mediji (Radio Dubrovnik, Dubrovački vjesnik, RTV Dubrovnik) i dopisnici hrvatskih glasila iz Dubrovnika (24-sata, Slobodna Dalmacija) pratili su prezentaciju projekta i posjetu predstavnika Turističke zajednice ZDK te nekoliko privrednih subjekata.