BiH
1k

Bosanka Senada Adžem prodaje nekretnine vrijedne stotine miliona dolara

Klix.ba
Senada Adžem je bila 14-godišnja djevojčica kada je počela opsada Sarajeva. Njen otac je dvije godine poslije ranjen i nije se više mogao brinuti o porodici, te je Senada morala pronaći bilo kakav posao. Danas je ona veoma uspješna agentica za prodaju nekretnina, koja je svoju životnu priču ispričala za magazin Business Journals.

Prošle godine Senadu su The New York Times i Wall Street Journal proglasili nacionalnim ekspertom za prodaju nekretnina, s obzirom na to da je prodala domove u vrijednosti većoj od 200 miliona dolara. Ipak, njen životni put nije bio nimalo lak.

Za vrijeme rata u BiH pridružila se humanitarnim radnicima i pomagala u prevođenju i radu sa djecom koja su ostala bez roditelja. Tada je putem UNPF-a upoznala američkog ambasadora u BiH i za svoj trud dobila stipendiju kako bi studirala na Univerzitetu Graceland u Iowi.

Njena majka je, kako je Adžem ispričala za Business Journals, bila prestravljena idejom da njeno dijete, koje je tada imalo tek 18 godina, napusti porodični dom i ode tako daleko na studij. Senadi je bilo teško ostaviti oca koji je stalno išao na nove operacije, kao i majku i mlađeg brata. Ipak, to je bila prilika da studira, zaradi novac i da i njima pomogne da prežive u ratom uništenoj zemlji.

Stigavši u Sjedinjene Američke Države bilo joj je teško prilagoditi se.

"Bila sam sumnjičava. Bacala sam se na zemlju i pokrivala glavu kad bih čula vatromet. Kasnije sam shvatila koliko su mi se svi smijali", ispričala je Senada. Vrijedno je studirala i čudila se kolegama kojima su roditelji plaćali studij, a oni se provodili i uludo trošili novac.

"Znam da je to tipično za mlade širom svijeta, ali je meni bilo šokantno. Osjećala sam da mnogi od njih stvari uzimaju zdravo za gotovo", kazala je.

Diplomirala je 1999. godine na Odsjeku međunarodnog biznisa i političkih nauka. Tokom studija ljeta je provodila stažirajući u Washington D.C.-u, jer je željela biti političarka. Međutim, tada je shvatila da diplomatija nije najunosnija karijera.

Zaposlila se u odjelu finansija u firmi Frankel Group, a svaki cent koji je mogla slala je svojoj porodici.

Njen otac je preminuo 2002. godine. Kazala je da je to bio najtužniji trenutak njenog života, ali da je shvatila da se on više ne pati. Nastavila je vrijedno raditi kako bi svom bratu omogućila da slijedi njene stope i dođe u SAD na studij. On je sada kompjuterski inžinjer u Miamiju.

Uskoro je Senada dobila poziv kompanije Trump International da se iz odjela finansija prebaci u odjel prodaje nekretnina. To je dovelo do preokreta u njenoj karijeri. Pronašla je svoj životni poziv.

"Kada ste toliko zadubljeni u posao i toliko uzbuđeni njime da ga želite jesti, živjeti i disati - onda vas posao za radnim stolom više ne ispunjava. Oblast prodaje nekretnina je nevjerovatna, uzbudljiva, teška, intenzivna i vrlo konkurentna", kazala je Adžem, Bosanka koja je vremenom postala potpredsjednica Trump Internationala i kreativna snaga koja je marketinški pratila razvoj kondominija slavnog Donalda Trumpa.

Ipak, 2006. godine odlučila je da je vrijeme za promjene. Preselila se u grad Fort Lauderdale na Floridi i zaposlila u carstvu prodaje luksuznih nekretnina Corcoran.

"Prvi ugovor koji sam sklopila bio je vrijedan 6,5 miliona dolara i sjećam se da sam poludjela kada sam vidjela šesticu, peticu i toliko nula. Nakon mjesec sam se navikla na takve brojeve i bilo mi je lako kupcima reći da neko imanje košta naprimjer 7,5 miliona dolara", ispričala je.

Kaže da je nakon odrastanja u ratu bila oduševljena što se bavi poslom u kojem se gradi i dograđuje.

Nakon pet godina u Corcoranu preselila je u New York City i pridružila se Douglas Ellimanu, najvećoj kompaniji u poslovima posredovanja pri prodaji nekretnina na području New Yorka i četvrtoj po veličini u SAD-u.

Kompanija je, impresionirana Senadinom reputacijom i snalažljivošću, otvorila svoj ured na Floridi. Sada imaju više ureda u toj saveznoj američkoj državi, a Adžem je direktorica prodaje luksuznih nekretnina.

U julu 2012. prodala je najveći kondominij u St. Regis Bal Harbouru za nevjerovatnih 24,6 miliona dolara, a godinu prije postavila je rekord u cijeni kvadrata za penthouse Boca Raton u okrugu Palm Beach.

"Volim pomicati granice. Volim biti osoba kojoj klijenti vjeruju i pomoći im da dobiju novi dom. Znam koliko će mi ljudi biti zahvalni i kako će veliki utjecaj moj posao imati na njih. Volim taj dio svog posla", poručila je Senada u razgovoru za Business Journals.