Viza im ističe u utorak
0

Bosanci ostali blokirani na Islandu

Piše: N. J.
Aida i Amel na Islandu
Aida i Amel na Islandu
Među strancima koji su se našli na Islandu u vrijeme aktiviranja vulkana je i dvoje Bosanaca - Aida Šošić i Amel Ugarak iz Bugojna. Uslijed blokade aviosaobraćaja "zaglavili" su u Rejkjaviku, a rješenje njihovog problema još se ne nazire. Rejkjavik je, kako nam piše Aida, već sad za njih nezaboravan.
Amel i ona su otišli na Island kao predstavnici BiH, u ime Teatra FEDRA iz Bugojna, kako bi učestvovali u projektu "Urban pulse, rural rythm, mutual inspiration", koji finansira Evropska unija. Riječ je o projektu koji je povezao učesnike iz mnogih zemalja Evrope, a Aidu i Amela zasad je vezao za Island više nego što su mogli i zamisliti pri odlasku.

Ipak, na njihovu sreću, uspjeli su se povezati s Bosancima i Hercegovcima koji žive na Islandu, pa su im oni ponudili svesrdnu pomoć.

Međutim, Aida je zabrinuta i piše kako njihov boravak postaje sve komplikovaniji i teži, jer su već u subotu trebali biti u Sarajevu. Naime, za dolazak na Island morali su imati vizu, a ona im ističe u utorak.

Kako BiH na Islandu nema ni konzulat ni ambasadu, obratili su se za pomoć bh. ambasadama u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, ali još uvijek im nije stigao nikakav odgovor niti bilo kakva vrsta pomoći.

"Informacije koje smo dobili tu u Rejkjaviku nisu baš tako optimistične. Islandski mediji navodno ne predviđaju skoro rješenje kad je u pitanju blokada avionskog saobraćaja. Štaviše, moguće je da 'zaglavimo' ovdje još neko vrijeme, ali kako kontinuirano pratimo izvještaje iz cijele Evrope i znamo da su neki aerodromi već počeli sa radom, vjerujemo da će se uskoro slično desiti i ovdje", napisala nam je Aida.

Ona i njen kolega se ne nalaze u bilo kakvoj opasnosti u Rejkjaviku, nisu izloženi trovanju dimom ili sličnim zdravstvenim poteškoćama koje mogu nastati uslijed otpuštanja vulkanskog pepela i dima.

"Područje u kojem je vulkan aktiviran na Islandu potpuno je izolirano i ljudi su bezbjedni. Mnogo je turista ovdje iz cijelog svijeta i svi su, ipak, prilično staloženi, uprkos nelagodnostima koje su nas snašle", kaže Aida, te dodaje kako se nada da će se uskoro naći rješenje za njen i Amelov nesvakidašnji, ali ipak veliki problem.