Kako se slavilo u gradovima BiH
0

Bosanci i Hercegovci uz muziku, pjesmu i vatromet ušli u Novu 2013. godinu

Piše: Ekipa portala Klix.ba
Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Uz želje za boljom i prosperitetnijom 2013., Bosanci i Hercegovci širom zemlje sinoć su proslavili ulazak u Novu godinu. Hiljade ljudi u Sarajevu i Banjoj Luci veselilo se na gradskim trgovima uz dobru muziku i tradicionalni vatromet. U gradovima u kojima nije bilo javnog dočeka se feštalo u kafićima, restoranima ili u domovima.

Mnoge Sarajlije i njihovi gosti staru su godinu ispratili na javnom dočeku na Trgu djece Sarajeva, kojeg tradicionalno organizira Gradska uprava. Plato ispred BBI centra bio je pun, a za ludu zabavu pobrinuli su se domaći bendovi The Blavors, Atentat, Skroz, Zoster i Regina.

Posljednje sekunde 2012. Sarajlije su odbrojavale uz zvuke popularnih Mostaraca nakon čega je uslijedio spektakularni vatromet. Na scenu je zatim izašla grupa Regina, koja je odličnom svirkom građane zabavljala do ranih jutarnjih sati.

No, nije živo bilo samo na Trgu djece Sarajeva. U brojnim sarajevskim kafićima i restoranima upriličen je odličan provod. Do ranih jutarnjih sati se čula muzika i pjesma, a u dobrom raspoloženju i dobrom društvu Sarajlije su na jednu noć uspjele zaboraviti na sumornu svakodnevnicu i s novom nadom zakoračili u novu, nadamo se svima bolju, 2013. godinu.

Odlično raspoloženi Zeničani slavili u kafićima, restoranima i domovima

Dočeka Nove godine na otvorenom u Zenici nije bilo, ali veliki broj Zeničana odlučio je 2013. dočekati u kafićima, restoranima, hotelima, na planinskim ljepoticama ili u svojim domovima sa prijateljima ili najbližom rodbinom.

U nekoliko ugostiteljskih objekata u Zenici organizovane su privatne zabave, gdje je raspoloženje bilo na nivou, tako nam je vlasnik jednog objekta kazao da je ekipa mala, ali odabrana, sa kojom je zagarantovan dobar doček Nove godine.

Stara godina je u zeničkim hotelima ispraćena sa pjesmoma uživo i dobrim provodom Zeničana, ali i gostiju i poznatih ličnosti sa estradne scene, koji su do jutarnjih sati ispijali šampanjac i u veselju dočekali Novu godinu od koje očekuju mnogo više nego od ove koja je iza nas.

Iz MUP-a ZDK izvjestili su da je situacija u Zenici do ponoći bila pod kontrolom i da nisu zabilježeni nikakvi incidenti koji bi narušili novogodišnju atmosferu u posljednjoj noći 2012. godine, tako da su Zeničani dostojanstveno i na primjeran način ispratili staru godinu.

I bez javnog dočeka u Tuzli "opšta ludnica"

Građani Tuzle Novu godinu dočekali su u dvorani Mejdan, restoranima i mnogobrojnim cafe barovima. Organizovanog dočeka Nove godine na otvorenom nije bilo, jer je Općina Tuzla zbog teške ekonomske situacije odustala od takvog nauma. Tačno u ponoć, Trg slobode je bio sablasno prazan, ali je na najmasovnijem dočeku, u dvorani Mejdan, bila opšta “ludnica”. Posjetioce je zabavljao Party band.

U restoranu Zlatnik slila se, kako kažu, gradska raja koju je zabavljao bend Jasko&Meka. Preko puta, u restoranu Tenis, nastupao je Jasmin Malkočević, dok je Muhamed Nalić – Hame sa novosadskim bendom Mister Twisters oduševio posjetioce restorana Breza u Hotelu Tuzla.

U diskoteci Viva nastupio je Saša Kapor, a u diskoteci Roma pjevačica Marizela. U drugim lokalima gdje je organizovan doček nastupili su tuzlanski bendovi. Tačno u ponoć, građani su u svojoj režiji priredili vatromet, a bar na trenutak pobjeglo se od opore svakodnevice.

Koncert grupe "Balkan ekspres" na banjalučkom Trgu Krajine

Koncertom grupe "Balkan ekspres" na Trgu Krajine i vatrometom, građani Banje Luke dočekali su novu 2013. godinu.

Predstavnici Zadužbine "Petar Kočić" Banja Luka-Beograd su 13. put promovisali prvu knjigu na svijetu, a ove godine to je roman "Veštica" makedonskog pisca Venka Andonovskog, te podijelili knjige građanima Banje Luke ispred spomenika ovom velikanu.

Predsjednik Zadužbine Nikola Vukolić rekao je da je ova knjiga na najljepši način približila Banju Luku svijetu u novoj godini, ali i svijet Banjoj Luci.

Bišćani slavili na otvorenom

Veliki broj građana Bihaća novu 2013. godinu dočekao je na otvorenom, na Gradskom trgu, gdje ih je u organizaciji Kulturnog centra te općine, zabavljala domaća grupa "Skripta“, uz tradicionalni vatromet.

Doček Nove godine bio je organiziran i u brojnim ugostiteljskim objektima, a najveći broj građana ipak se odlučio za varijantu kod kuće pored malih TV-ekrana.

Načelnik općine Bihać Emdžad Galijašević tradicionalno je u novogodišnjoj noći obišao dežurne u Vatrogasnoj jedinici, Hitnoj službi i Policijskoj upravi.