BiH
0

BORS traži hitan sastanak s Vladom, ili slijede protesti u RS-u

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Predsjedništvo Boračke organizacije RS-a (BORS) dalo je rok predstavnicima Vlade RS-a da se do četvrtka zajednički pronađe kompromisno rješenje za prevazilaženje novonastalog nezadovoljstva zbog smanjenja penzija bivšim borcima, a ukoliko do toga ne dođe mogući su i protesti.

Brojni penzioneri u RS-u traže ovih dana objašnjenje zašto su im umanjene penzije, jer je njih oko 36.000 od ovog mjeseca primilo i do 200 maraka manje iznose. Njima se obračun penzija vrši po novom Zakonu o PIO, kojim se više ne predviđa isplata zagarantovanog iznosa po osnovu učešća u ratu.

Nakon današnje vanredne sjednica Predsjedništva BORS-a predsjednik te organizacije Pantelija Ćurguz kazao je da traže hitan sastanak s premijerom RS-a Aleksandrom Džombićem, te predsjednicima Narodne skuštine i entiteta Igorom Radojičićem i Miloradom Dodikom da bi se uključili u rješavanje ovih problema.

"Zavisno od ishoda tih razgovora i prihvatanja naših konkretnih zahtjeva zavisit će dalje naše odluke", rekao je Ćurguz novinarima u Banjoj Luci i podsjetio da postoje i raniji zaključci Predsjedništva BORS-a, u kojima je zaprijećeno svim vidovima građanske neposlušnosti.

"To znači i javne proteste u odnosu na negativne efekte prije svega zbog Zakona o PIORS-a", rekao je Ćurguz. S predstavnicima Vlade očekuju razgovore u četvrtak, a nakon što razmotre dobijene odgovore izvršne vlasti donijet će dalje odluke.

Proteklih dana u RS-u kulminiralo je nezadovoljstvo penzionera, bivših boraca, koji smatraju da su oštećeni novim Zakonom o PIO, a bilo je primjedbi i na nova rješenja u Zakonu o pravima boraca.