BiH
0

Borovac: Želimo pomoći da odmah i trajno bude riješeno pitanje vodosnabdijevanja Gornjih Velešića

FENA
Semiha Borovac
Semiha Borovac
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac sa zamjenikom Josipom Jurišićem danas je posjetila sarajevsko naselje Gornji Velešići.

Gradonačelnica je razgovarala s predstavnicima MZ Gornji Velešići i stanovnicima naselja čija domaćinstva nisu priključena na centralni vodovodni sistem. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Općine Novo Sarajevo, te KJKP "Vodovod i kanalizacije", navodi se u saopćenju Gradske službe za informiranje.

"Nedopustivo je da na području grada Sarajeva postoje naselja koja još nemaju vodu. Grad Sarajevo je u protekle dvije godine pomagao ovo naselje i finansirao isporuku pitke vode. Sad želimo pomoći da odmah i trajno bude riješeno pitanje vodosnabdijevanja Gornjih Velešića", istakla je gradonačelnica Borovac.

Ona je kazala da je Gradska uprava pri kraju s pripremama nacrta regulacionog plana "Park šume Hum" koji će uputiti Gradskom vijeću na razmatranje. Taj dokument bi, kako je kazala, trebalo da riješi mnoga otvorena pitanja na tom području.

Enver Serdarević zahvalio je uime stanovnika Gornjih Velešića gradonačelnici što je posjetila to naselje i zauzela se za rješavanje problema vodosnabdijevanja koji traje više od 50 godina. On je naglasio da su stanovnici izgubili strpljenje i više ne žele slušati obećanja već žele vodu u svojim kućama.

Pomoćnik načelnika Općine Novo Sarajevo za komunalne poslove Nijaz Hromo rekao je da je Općina, koja vodi taj projekt, uspjela riješiti imovinskopravne odnose koji su mnogo usporavali projekt, provela tender i izabrala izvođača koji ima rok od mjesec i po dana za opremanje rezervoara.

Tehnički direktor KJKP "Vodovod i kanalizacije" Tarik Badnjević kazao je da će se, nakon tehničkog prijema objekata, i to područje uključiti u centralni sistem vodosnabdijevanja. Tako bi stanovnici mogli dobiti vodu najduže za dva do tri mjeseca.

Gradonačelnica je posjetila i naselje Hum i razgovarala sa stanovnicima koji nemaju vodu.