BiH
28

Borovac: Ubrzati proces traganja za više od 8.000 nestalih osoba u BiH

Klix.ba
Na današnjem sastanku ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac i predstavnica Regionalne koordinacije udruženja nestalih s područja bivše Jugoslavije, a koje okuplja šest saveza i 12 udruženja sa prostora bivše Jugoslavije, zaključeno je kako je neophodno učiniti maksimalne napore s ciljem ubrzanja procesa traganja za nestalim osobama u Bosni i Hercegovini.

Semina Alekić, Seida Karabašić i Smilja Mitrović su u ime Koodinacije istaknule kako je o traganju za nestalima, a pogotovo inteziviranju aktivnosti na tom planu, nemoguće govriti bez rješavanja problema u djelovanju Instituta za nestale osobe BiH, pune provedbe Zakona o nestalim osobama BiH, aktivnijeg angažmana Tužilaštva BiH naročito na planu odobravanja naloga za provjeru 400 potencijalnih lokacija grobnica.

Ministrica Borovac je naglasila kako su rezultati dosadašnjeg rada u pogledu traganja za nestalim osobama u našoj zemlji očigledni i da se ogledaju u gotovo 18.000 identificiranih nestalih osoba.

"Istovremeno, činjenica da se u Bosni i Hercegovini i dalje traga za više od 8.000 nestalih osoba ponajbolje oslikava ozbiljnost ovog problema, a time i obavezu i vlasti i društva u cjelini da se maksimalno preda rješavanju pitanja nestalih", naglasila je ministrica Borovac.

Zaključeno je kako su udruženja porodica nestalih osoba od krucijalnog značaja za ovaj proces i svojevrsna spona između vlasti i porodica. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je prepoznalo taj značaj te su prvi put ove godine u državnom budžetu osigurana sredstva za pomoć u radu ovih nevladinih organizacija.