Željko Komšić
0

"Boris Tadić je dobrodošao u BiH"

SRNA
Predsjedništvo BiH jednoglasno je zaključilo da je predsjednik Srbije Boris Tadić dobrodošao u bilo koji dio BiH, te da treba smiriti tenzije koje su nastale povodom njegove posjete Palama, izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Govoreći o zaključcima jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, Komšić je rekao da je zbog njemu nepoznatih razloga napravljeno nekoliko protokolarnih grešaka u organizaciji, počevši od toga da je Ambasada Srbije u BiH određivala koji će protokol raditi posjetu, do toga da je uzela sebi za pravo da obavještava Graničnu policiju BiH da će naoružana prethodnica Tadića, bez dogovora sa legalnim organima BiH, preći na teritoriju BiH.

On tvrdi da je nota u Ministarstvo  inostranih  poslova  BiH stigla u 16.15 sati, a da je naoružana prethodnica već u 13.00 sati prešla granični prelaz Karakaj.  

Komšić smatra da činjenica da je grupa naoružanih pripadnika   bezbjednosnih agencija iz Srbije ušla na teritoriju BiH, bez odobrenja   nadležnih organa, te da je Ambasada Srbije u BiH to direktno tražila od Granične policije BiH, otvara pitanje odgovornosti u Graničnoj policiji koja je to dozvolila.

"Protokol u spoljnoj politici, u diplomatiji, jeste i politička stvar kojom se šalju političke poruke, a ne samo stvar organizacije. Zato se pitam kakvu poruku nam je Beograd htio poslati", izjavio je Komšić novinarima u Istočnom Sarajevu. 

On je dodao da ne vjeruje da su postojale loše namjere, ali da se ne može saglasiti   sa izjavama  Tadića koje su pratile otvaranje škole, odnosno sa njegovim pozivom na uspostavljanje specijalnih veza sa Federacijom BiH. 

"Mislim da to nije primjerena poruka čovjeka koji je na čelu, iskreno vjerujem, prijateljske susjedne države. Sarajevo je otvoreno za svaku vrstu saradnje, a razgovor o uspostavljanju specijalnih veza sa Federacijom treba voditi sa čelnicima ovog entiteta, a ne sa članovima Predsjedništva BiH", kaže Komšić.
Komšić tvrdi  da  niko iz Srbije   nije tražio da se Tadić sastane sa članovima Predsjedništva BiH i objasnio da je nota kojom su obaviješteni o posjeti stigla samo dan prije njene realizacije. 

"U BiH postoji interes za susretima na najvišem nivou i za saradnjom. Konačno, ja sam se sa predsjednikom Tadićem u posljednjih mjesec dana dva puta sreo izvan BiH. Razgovarali smo u   prijateljskoj atmosferi o mnogim pitanjima   iz oblasti bilateralnih odnosa   i ne znam čemu ovakvo pokazivanje stava zvaničnog Beograda prema BiH",  istakao je  Komšić.

Komšić  kaže da će  na narednoj sjednici Predsjedništva nastojati da se "smire strasti" i u direktnoj komunikaciji pokušati da riješe nesporazume koji su nastali. 

"Sa predsjednikom Tadićem nemam nikakve lične nesuglasice. Naprotiv, naš odnos je sasvim korektan, ljudski, normalan. Ali, kada je riječ   o političkih pitanja, nema pardona nikome",  kaže  Komšić.  

Komšić  je pozvao   Tadića da prisustvuje Regionalnom ekonomskom forumu, koji će se u novembru održati u Sarajevu.