Provodi se istraga
13

Borenović dao izjavu u SIPA-i zbog afere "Dodikovog prisluškivanja opozicije"

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović saslušan je prošle sedmice u prostorijama SIPA-e u Istočnom Sarajevu u vezi s aferom prisluškivanja nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao da sluša telefonske razgovore opozicionara, saznaje Klix.ba.

"Dao sam izjavu u skladu s pozivom koji sam dobio od Tužilaštva BiH. Moja izjava je bila identična onome što što sam naveo u krivičnoj prijavi koju je mogla vidjeti i čuti cijela javnosti BiH, pa i regiona, gdje je prvi čovjek vladajuće političke stranke RS-a jasno rekao da prisluškuje opoziciju", kazao je Borenović za naš portal.

On je istakao da je riječ o teškom krivičnom djelu po Krivičnom zakonu BiH, za koje je predviđena zatvorska kazna od 6 mjeseci do pet godina zatvora.

"Dodik je to priznao i rekao javno, na sjednici Narodne skupštine RS-a. Prepričao je određene razgovore poslanika, dodao da to radi redovno i da u tome ima saradnju s ministrom unutrašnjih poslova RS-a", kazao je Borenović.

Lider PDP-a smatra da je to krivično djelo lako dokazivo jer postoji priznanje čovjeka koji je jedan od ključnih ljudi u vlasti RS-a i BiH.

"S obzirom na to da sam poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, moja obaveza je bila da podnesem krivičnu prijavu. Na Tužilaštvu je da taj čitav slučaj dovede do kraja. Evidentno je da je Tužilaštvo naredilo provođenje istrage", kazao nam je Borenović.

Ističe da kao zainteresovana strana očekuje da se istraga dovede do kraja.

"I da se stane ukraj s nečim što je očigledno uzelo maha, a to je neovlašteno prisluškivanje opozicije, a to možda znači i neovlašteno prisluškivanje medija, nevladinih organizacija, a vjerovatno i građana i stranaca", dodao je.

U narednom periodu zasigurno će biti saslušan i prvi akter afere Milorad Dodik. To je najavila i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.