Parlament FBiH
0

Borci dogovore nastavljaju s Vladom FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izmjene i dopune zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite neće biti na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je zakazana za 16. februara.

Ovo je danas odlučio Kolegij Parlamenta FBiH na sjednici koju je sazvao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić.

On je novinarima kazao da je Kolegij dao preporuke Vladi FBiH da ove izmjene i dopune zakona ponovo stavi u redovnu proceduru te da izmjene i dopune donese uz otvaranje dijaloga s udruženjima Savez RVI FBiH, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca BiH, Savez demobiliziranih boraca FBiH i Savez dobitnika najviših ratnih priznanja.

Te četiri organizacije odlučile su nastupati zajedno u cilju ostvarenja svojih prava.

Iako su na pres-konferenciji koja je održana ovim povodom predsjednici udruženja najavili da neće ići na sastanak s premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem koji je zakazan za danas u 16 sati jer je premijer navodno pozvao na sastanak samo dva udruženja, i to Savez RVI-a FBiH i Organizaciju porodica šehida i poginulih boraca BiH, nakon okončanja pres-konferencije predsjednici udruženja su pozvali premijera koji ih je sve pozvao na sastanak.

Izet Ganić, predsjednik OPŠIPB-a, ponovo je kazao da su protesti neizbježni ako se ne dogovore s Vladom FBiH.

Izmjene kojima su borci nezadovoljni odnose se na ozakonjenje imovinskog cenzusa kao uvjeta za nastavak isplate određenih mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja kao i ratnim vojnim invalidima. Kad je u pitanju druga kategorija, cenzus bi se odnosio samo na invalide čiji je invaliditet manji od 60 posto i ne bi važio za djecu poginulih boraca koja su na redovnom školovanju.

Vlada je u Parlament uputila još i prijedlog za donošenje novog zakona prema kojem bi ove godine bio ukinut dosadašnji zakon na osnovu kojeg određene mjesečne naknade zasad primaju i demobilizirani borci.

Niaz Hodžić, v.d. predsjednika Saveza demobiliziranih boraca, kazao je novinarima da neće nikada pristati na ukidanja naknada za demobilizirane borce.

Borci naglašavaju da su naročito nezadovoljni što ih Vlada nije kontaktirala na odgovarajući način kad je pripremala sve ove promjene zakona, a Vlada ih obrazlaže uvjetovanošću finansijskim aranžmanima Federacije s međunarodnim partnerima - Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Softić je kazao da će ovaj zakon ići u parlamentarnu proceduru ako Vlada postigne sporazum s udruženjima, a ta sjednica bi mogla biti zakazana kao vanredna za 23. februara.

"Na taj način bi se do 26. februara mogli ispuniti uvjeti koje je postavio MMF", istaknuo je Softić.

Na ovoj sjednici bi se mogli razmatrati i Zakon o plaćama i Zakon iz oblasti socijalne zaštite, i to bi bio paket koji podrazumijeva sporazume sa Svjetskom bankom i MMF-om.