Protesti
3.5k

Borba protiv sistema "dvije škole pod jednim krovom": Učenici iz Jajca krenuli prema Travniku

Piše: Er. M.
Učenici iz Jajca krenuli su prema Travniku gdje će se u 12 sati održati mirno okupljanje građana ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona. Oni okupljanjem žele izraziti nezadovoljstvo i zatražiti hitno rješavanje problema "dvije škole pod jednim krovom" na području općine Jajce.

Na skupu se očekuje više od 300 građana iz Jajca, Travnika, Novog Travnika i drugih gradova širom BiH koji dolaze organiziranim prijevozom u Travnik s ciljem pružanja podrške srednjoškolskom obrazovanju.

"Tražimo odgovore na davno postavljena pitanja, koja je suština za osnivanje nove škole čije interese zastupaju nadležni donosioci odluka, da li se vrši samo podjela više, da li se povećavaju finansijski troškovi osnivanjem nove škole, a smanjuje broj učenika koji se u njih upisuje", pitaju se iz Građanske inicijative Naša škola.

Oni dodaju da je broj učenika koji ove godine upisuju prvi razred srednje škole blizu 90 te da ova podjela škola dovodi do rezultata da u jednom razredu ima po pet učenika, na istim smjerovima s drugačijim nastavnim planom i programom.

"Zabilježen je pad upisa od čak 24 posto učenika u prve razrede srednje škole u posljednih pet godina na prostoru Srednjobosanskog kantona. Ovakav projekt vlade donosi gubitak od milion konvertibilnih maraka i više na račun deficita budžeta", navode iz Naše škole.

Oni zahtijevaju da ministrica obrazovanja, nauke i kulture SBK Katica Čerkez da novi prijedlog rješenja problema, a da zastupnici u Skupštini SBK donesu odluku koja će zastupati interese svih građana Jajca.

"Želimo da se zaustavi fenomen 'dvije škole pod jednim krovom' i da srednjoškolci imaju bolje uslove školovanja. Konkretan rad na ovom problemu je jedino rješenje", ističu oni.

Građanska inicijativa Naša škola navodi da je ono što njihova inicijativa sadrži kao prijedlog rada na rješenju postojeće situacije:
  1. Ulaganje novčanih sredstava koja su planirana za novu školu u modernizaciju nastavnih učila, opremanje kabineta za praktičnu nastavu, pravljenje novih programa i prilika za unapređenje obrazovanja u postojećoj školi. Želimo da nastavni plan i politiku upisa uskladimo s potrebama tržišta, kao i s najvećim potencijalom koji općina Jajce posjeduje. Usmjeriti dodatna sredstva za poboljšanje turističkog smjera, jer Jajce posjeduje mnogo kulturno-historijskog sadržaja koji treba iskoristiti na pravi način. Neka Jajce bude centar SBK, u budućnosti i regionalni centar kada je riječ o obrazovanju iz oblasti turizma.

  2. Formiranje radnog tijela koje će biti sastavljeno od predstavnika svih relevantnih osoba u obrazovanju u Jajcu: srednjoškolci, profesori, roditelji, menadžment škole, uprava Općine, Skupštine kantona, Ustavnog suda, AsuBiH-a i međunarodnih organizacija. Ovo tijelo bi djelovalo u određenom vremenskom periodu i imalo zadatak da donese odluku o kreiranju nastavnog plana i programa koji bi zadovoljio potrebe svih učenika, a koji bi bio u skladu s Ustavom BiH.

Podršku Građanskoj inicijativi su iskazale i mnoge poznate ličnosti regiona kao što su Edo Maajka, Frenkie, Marčelo, Dubioza Kolektiv i mnogi drugi. Građanska Inicijativa Naša Škola ima za cilj da pruži podršku srednjoškolcima iz Jajca koji se bore protiv podjela unutar obrazovnog sistema.

Iz Vijeća učenika Srednje strukovne škole Jajce saopćeno je da su s velikom radošću i ushićenjem primili vijest o ukidanju inicijative za osnivanjem Mješovite srednje škole u Jajcu koja bi njihove vršnjakinje i vršnjake podijelila po nacionalnoj osnovi, ali da oni ne odustaju od svoje borbe.

"Iako smo spriječili osnivanje 55. škole koja bi u Federaciji radila po principu 'dvije škole pod jednim krovom', svjesni smo da i dalje postoje 54 takve škole u Federaciji BiH. Među njima su i škole u SBK. Osnovne škole u Jajcu su podijeljene, mi smo ih pohađali i svjesni smo opasnosti koja iz 'dvije škole pod jednim krovom' vreba po sadašnjost i budućnost jajačkog i bh. društva", navode učenici.

Dalje navode da se u tim školama odgajaju mladi nacionalisti, a da oni ne žele živjeti u društvu punom takvih osoba jer su svjedoci da nacionalizam i loše politike tjeraju mlade ljude iz Jajca i BiH.

"Uprkos činjenici da nova srednja škola neće biti osnovana u Jajcu, Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajce ne odustaje od protesta zakazanih za utorak pred zgradom Vlade SBK u Travniku. Mi se nikad nismo ni borili samo za našu školu. Svjesni smo da ovo nije problem koji pogađa samo našu školu, naš grad ili kanton. Sve dok u BiH postoji i posljednja škola koja u svom dvorištu dijeli naše najmlađe, postojat će i razlog za naš aktivizam i zagovaranje za progresivne vrijednosti", piše u saopćenju za javnost.

Zaključuju da upravo zbog toga sve srednjoškolce, roditelje, nastavnike, profesore i medije pozivaju da im se pridruže danas u 12 sati u Travniku, gdje će tražiti jedinstven nastavni plan i program i potpuno ukidanje sistema "dvije škole pod jednim krovom".