Položeno cvijeće kod Vječne vatre
0

FOTO+VIDEO / Borba protiv fašizma mora biti više zastupljena u školama i fakultetima

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Delegacije vlasti u BiH i predstavnici udruženja položili su danas cvijeće na spomen-obilježje kod "Vječne vatre" u Sarajevu obilježavajući Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Cvijeće su položili predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i potpredsjednici FBiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo, delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnikom Alijom Behmenom, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić i kantonalni premijer Fikret Musić, te delegacija SUBNOAR-a Sarajevo.

Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kako je izjavio predsjednik FBiH Živko Budimir, obilježavamo pobjedu nad zlom koje se bilo nadvilo nad čovječanstvom u Drugom svjetskom ratu i koje je ovdje, na našim prostorima bilo iskazano u možda najgorim oblicima.

"Danas smo se poklonili svim nevinim žrtvama fašizma, no sjene prošlosti još lebde nad ovim prostorima i zaista je radi rješavanja svih tih problema koje opterećuju današnjicu potrebno konačno i tu stranicu historije zatvoriti, znači obilježiti sva mjesta na kojima su nevino stradale žrtve, bilo da se radi o žrtvama fašizma ili žrtvama onih snaga koje su pod krinkom antifašizma vršile zločine“, kazao je Budimir.

Gradonačelnik Behmen upozorio je na neophodnost stalne antifaštičke borbe.

"Borba protiv fašizma mora biti jače izražena nego što je to inače i više zastupljena u školama i na univerzitetima“, izjavio je Behmen.

Povodom 9. maja cvijeće će biti položeno i na Spomen-parku Vracama, kao i na Spomen-obilježju ubijenoj djecu opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.