Ruski ambasador u BiH
0

"Bonska ovlaštenja pripadaju prošlosti"

SRNA
Aleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenko
Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija smatra da bonska ovlaštenja nisu mehanizam i instrument koji pomažu rješavanju nekih situacija u BiH i da, u vezi sa ovim pitanjem, njegova zemlja dijeli stav sa Republikom Srpskom.

"U cjelini smatramo da bonska ovlaštenja pripadaju prošlosti. Visoki predstavnik je, nažalost, što je značajna primjedba Rusije, u ovoj godini ponovio praksu korištenja bonskih ovlašenja, a nijedno pitanje nije riješeno uz njih", rekao je Bocan-Harčenko osvrćući se na odluku visokog predstavnika Valentina Incka da produži mandat stranim sudijama i tužiocima u BiH.

Ruski ambasador ne vjeruje da će na narednoj sjednici Savjeta o implementaciji mira u BiH, u prvom tromjesečju 2010. godine, biti donesena  odluka o zatvaranju OHR-a, ali upozorava da je OHR postao smetnja pozitivnom političkom procesu u BiH jer ne stimuliše lidere da se sami dogovaraju.

On je ponovio da ustavne reforme nisu uslov za zatvaranje OHR-a i dodao da je najvažnije ispuniti one uslove koji će dovesti do zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika.

Prema njegovim riječima, ocjena je Rusije da u BiH, bez obzira na političke tenzije i razlike, ne postoji rizik destabilizacije te da ima uslova za promjenu međunarodnog pristupa. 

Govoreći o slici da mediji povremeno preuzimaju ulogu suda, ruski ambasador podsjetio je da je za predsjednika Vlade RS Milorada Dodika bilo nekih neutemeljenih i neobrazloženih optužbi zbog privatizacije rafinerije Brod od "Zarubežnjefta". 

"Sada je potpuno jasno da je sve oko toga što se pisalo bilo izmišljotina i potpuna budalaština. Ovaj projekt privatizacije i Rafinerija rade potpuno transparentno i u skladu sa zakonom. Ovo je dokaz kakve mogu da budu izmišljotine koje nemaju veze sa realnošću", istakao je Bocan-Harčenko.
Ruski ambasador smatra da u BiH nije zloupotrijebljeno entitetsko glasanje, za koje podsjeća da je uključeno u Dejtonski sporazum.

"Ocjenjujući situaciju, ne vidim mogućnosti da se u ustavnim reformama dođe do promjene sistema entitetskog glasanja. Sada je to nemoguće. Po sadašnjem stanju, ustavna reforma koja bi eliminisala taj sistem, neće proći", istakao je Bocan-Harčenko.

Ambasador Ruske Federacije poručio je da je važno da u BiH postoje država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Svi elementi su ključni", zaključio je Bocan-Harčenko u razgovoru za sarajevsko "Oslobođenje".