Direktorica ICMP-a
0

Bomberger: Presuda Mladiću važna je potvrda vladavine zakona

B. T.
Kathryne Bomberger (ICMP)
Kathryne Bomberger (ICMP)
Današnja presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Ratku Mladiću, nakon pravnog postupka koji je trajao duže od devet godina, predstavlja važnu potvrdu vladavine zakona, kazala je Kathryne Bomberger, generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP-a).

MRMKS je potvrdio presudu Mladiću za genocid počinjen na području Srebrenice 1995. godine, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Mladić, koji je komandovao snagama bosanskih Srba tokom sukoba, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

"Oni koji su ubijali nenaoružane civile i oni koji su stvorili uslove za takve zločine pogrešno su smatrali da ih mogu izbrisati skrivanjem posmrtnih ostataka svojih žrtava", rekla je Bomberger.

ICMP-ov rad, a posebno naučno utemeljeni dokazi o utvrđenom identitetu žrtava sukoba iz 1990-ih, doprinijeli su neosporivosti narativa o genocidu i ostalim ratnim zločinima. Ti dokazi su odigrali važnu ulogu u donošenju osuđujućih presuda u brojnim suđenjima: ICMP je pružao stručne i druge specijalizirane forenzičke dokaze, uključujući svjedočenja, forenzičke izvještaje i iskaze u više od 30 predmeta širom svijeta.

U Bosni i Hercegovini, ICMP je pomogao domaćim nadležnim organima prilikom naučno utemeljenih iskopavanja i istrage oko 3.000 masovnih grobnica, uključujući Tomašicu i Jakarinu Kosu, koje su dio dokaznog materijala Tužiteljstva u predmetu Mladić.

"Osuđujuće presude osobama odgovornim za ratne zločine predstavljaju nužan element u poštovanju vladavine prava. Osigurati da vlade ispune svoju zakonsku obavezu i pronađu i identifikuju osobe čiji je nestanak posljedica tih zločina i njihova odgovornost da osiguraju poštovanje prava svih preživjelih porodica nestalih predstavlja još jedan element u istom procesu", podsjeća Bomberger, saopćeno je iz ICMP-a.