Troškovi oko 250.000 KM
0

Bombe iz Save potrebno izvaditi i uništiti što prije

FENA
Bosanski Brod
Bosanski Brod
Predstavnici državnih delegacija za oblast sigurnosti, zaštite i spašavanja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske danas su u Brčkom razgovarali o što skorijem vađenju i uništavanju dviju avionskih bombi s oko 250 kilograma eksploziva iz Drugog svjetskog rata, lociranih u Savi između Bosanskog i Slavonskog Broda i ispod mosta Brčko-Gunja.

I BiH i Hrvatska raspolažu kapacitetima za sigurno vađenje i uništavanje bombi iz Save, rečeno je, a projekt njihovog uklanjanja i uništavanja mogao bi koštati oko 250.000 maraka.

Po riječima Samira Agića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH, zbog velikih troškova posao će biti povjeren specijalistima za podvodno deminiranje Oružanih snaga BiH, jer bi u tom slučaju troškovi bili značajno manji, s tim da će izvori finansiranja projekta, najvjerovatnije biti državne rezerve i dijelom sredstva iz budžeta Brčko Distrikta.

S obzirom na to da bi prema ocjeni stručnjaka ove bombe kod niskog vodastaja brodovi s većim gazom mogli aktivirati, lučke kapetanije obiju država su zbog sigurnosti ograničile plovidbu Savom.