Jazid Bajrić
0

"Bolonjski proces je metastazirao na biroima"

Sarajevo-x.com
Jazid Bajrić
Jazid Bajrić
Nosilac liste Koalicije Preokret: GDS BiH i NEP BiH za skupštinu Sarajevskog kantona, Jazid Bajrić, upozorio je da je bolonjski proces metastazirao na biroima zbog nesposobnosti vlasti da za pet godina riješe postupak klasifikacije zanimanja.

"U pozadini korupcije i seksualnih afera na univerzitetima, potpuno je zaboravljena suština obrazovanja. Prošla je polovina jula, a univerzitetski profesori dnevno ispituju i po 80 studenata, jer su imali obaveze na nekoliko univerziteta. Istovremeno, nema jedinstvene agencije za certifikaciju univerziteta u BiH, čime visoko obrazovanje postaje samo sebi svrha. Preokret je u državnom ministarstvu obrazovanja, koje bi moralo potpuno uskladiti zakone i podzakonske akte sa suštinom bolonjskog procesa", kazao je Bajrić.

On je dodao kako je dosadašnji način na koji se izvodi bolonjski proces u Bosni i Hercegovini proizveo samo negativne posljedice.

"Bolonjski proces u Bosni i Hercegovini doveo je do metastaze na biroima za zapošljavanje, na kojima uz polumilionske redove registriranih nezaposlenih, nije moguće registrirati bačelore i mastere jer im se ne zna ni naziv zanimanja. Istovremeno samo na Sarajevskom univerzitetu bit će primljeno novih 60 hiljada studenata koji će se nakon tri ili pet godina pridružiti toj vojsci na biroima. Preokret je u konačnom usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada", kazao je Bajrić. U Sarajevu su danas predstavljeni svi kandidati na listama Koalicije Preokret: GDS BiH i NEP BiH, na listama za sve nivoe vlasti iz Sarajevskog kantona. Nosioci federalnih lista su Alija Remzo Bakšić i Senad Gojak, a nositeljica liste za Parlament BiH je mr. Irma Muratović.