Hitne mjere
10

Bolnica u Goraždu odvojila 23 kreveta za Covid pacijente, izolatorij u funkciji od petka

E. A.
Kantonalna bolnica Goražde
Kantonalna bolnica Goražde
Zbog teške epidemiološku situacije u BPK Goražde kantonalna vlada je na vanrednom zasjedanju usvojila nekoliko zaključaka s ciljem poduzimanja hitnih mjera na sprečavanju širenja koronavirusa.

Kantonalnoj bolnici Goražde naloženo je da u skladu sa naredbom Federalnog kriznog štaba najmanje 30 posto svojih kapaciteta stavi za liječenje pacijenata zaraženih Covidom-19. Svim javnim zdravstvenim ustanovama naređeno je da u potpunosti poštuju krizne planove koje su donijeli i utvrđeni put pacijenta, te da se do petka, 6. novembra, u funkciju stavi izolatorij u bivšem Đačkom domu.

Izolatorij će biti u Đačkom domu (Foto: Klix.ba)
Izolatorij će biti u Đačkom domu (Foto: Klix.ba)

Kantonalnoj bolnici naloženo je da zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja obezbijedi doktore specijaliste, infektologa i pulmologa, koji će biti angažovani za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, a doktore koji su na specijalizaciji da povuku u matične ustanove i stave na raspolaganje timu za borbu protiv Covida-19.

Izolatorij će biti u funkciji za dva dana, potvrdili su u Kantonalnoj bolnici, te ističu da nastoje ispuniti i druge zahtjeve.

"Od 67 kreveta, 23 smo već osigurali u starom dijelu hitne, ginekološkog odjeljenja i donjeg dijela bolnice. Sa izolatorijem ćemo još proširiti kapacitete u slučaju masovnijeg dolaska pacijenata. Ispoštovat ćemo zahtjeve, jeste otežano, ali izolatorij će biti u funkciji od 6.novembra, upravo se čisti i postavlja oprema. Bolnički timovi imat će pomoć pulmologa i infektologa, nadam se da ćemo odgovoriti zadatku kao što smo i u prvom valu. Mi imamo dovoljan broj respiratora, problem je što imamo jednog anesteziologa i specijalizanta iz anesteziologije, a ta jedan anesteziolog mora raditi i redovne programe, jutros su to bila dva operaciono-hirurška zahvata. Mi moramo raditi na redovnom pružanju zdravstvene usluge, a i za Covid pacijente. Pacijenti sa teškom kliničkom slikom idu u Podhrastove, za sada niko nije vraćen", kaže prim. dr. Nermina Kamenica.

Korona često iz stroja izbaci ljekare i medicinsko osoblje što je problem i bolnice i Doma zdravlja. Ipak, Kamenica vjeruje da će zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja angažovati neophodne kadrove.

"Mi moramo pozvati specijalizante da rade u izolatoriju i urgentnom, da se smjenjuju, svi su iscrpljeni, ovo predugo traje", kaže Kamenica.

Problem su i nedostatak zaštitne opreme, zaliha odijela i maski još ima, ali ne i dovoljno zaštitnih rukavica.