Potpisan sporazum
0

Bolji uslovi za tražioce azila u BiH

FENA
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i predstavnik UNHCR-a u našoj zemlji Naveed Hussain potpisali su u četvrtak u Sarajevu sporazum o međusobnoj saradnji ovih institucija kako bi osigurali adekvatnu zaštitu, prihvat i pristup pravima za tražioce azila.

Trenutno u BiH ima 368 tražitelja azila, od kojih je većina s Kosova. Oni su u BiH boravili na osnovu statusa privremenog prihvata više od devet godina, a nakon ukidanja tog statusa 2007. godine su zatražili azil.

Partnerski odnosi Ministarstva sigurnosti BiH i Predstavništva UNHCR-a u našoj zemlji datiraju od 2004. godine, kada je Ministarstvo sigurnosti preuzelo postupak određivanja izbjegličkog statusa.

Otada se njihovi međusobni sporazumi odnose na koordinaciju u uspostavi i izgradnji državnog azilskog sistema i postupaka, savjetovanje i podršku na polju edukacije i izgradnje kapaciteta, kao i na rukovođenje objektima za tražioce azila u Prihvatnom centru u Rakovici. Ova polja saradnje će ostati prioritet i u 2010. godini.

Potpisnici su istaknuli da će sporazum pomoći da se zaštite prava tražitelja azila, te ukazuje na opredjeljenje BiH da poštuje principe i standarde međunarodne zaštite.

UNHCR, kako je istaknuto, ostaje posvećen tome da pomogne izbjeglicama, povratnicima i raseljenim osobama da nađu trajna rješenja.

Kao primjer međusobne suradnje, UNHCR i Sektor za azil Ministarstva sigurnosti BiH nedavno su održali obuku za 106 službenika i inspektora Granične policije BiH koji rade direktno na pitanjima azila u šest terenskih ureda Granične policije BiH.

Obuka se usredotočila na osnovne međunarodne principe i standarde zaštite i azilantske postupke u BiH.