Hido Biščević
0

'Bolji politički dijalog neophodan da se bolje iskoriste fondovi EU'

FENA
Radne platforme Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i nove mogućnosti koje ono otvara BiH za prijeko potreban brži razvoj, bile su tema odvojenih razgovora koje je generalni sekretar RCC-a Hido Biščević imao s premijerima dva bh. entiteta tokom posljednih nekoliko dana.

Imajući u vidu nedavni sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, generalni sekretar Biščević prenio je premijeru RS-a i premijeru FBiH Miloradu Dodiku i Nedžadu Brankoviću svoja očekivanja u vezi s aktivnom ulogom bh. entiteta u pripremi strateški važnih razvojnih projekata.

Ovi bi projekti, putem Vijeća ministara BiH, bili predloženi u predstojećem procesu realizacije strategije Višekorisničkog instrumenta predpristupne pomoći EU (MB IPA).

Generalni sekretar RCC-a naglasio je potrebu za koordiniranim pristupom bh. institucija u ovom procesu.

-Trajna politička stabilnost i samoodrživost BiH, zasnovana na zajedničkom realističnom pristupu postizanja kompromisa u pogledu preostalih ključnih pitanja, kao što je to prije svega ustavna reforma, od ključnog je značaja da BiH u potpunosti iskoristi velike razvojne mogućnosti koje pruža MB IPA, rekao je Biščević.

Dodao je da se intenzivirane aktivnosti koji trebaju uslijediti nakon nedavnih razgovora stranačkih lidera u BiH, u skladu s dinamikom i u duhu Prudskog sporazuma koji je dobio podršku EU i šire međunarodne zajednice, u ovom trenutku čine ključnima. One bi trebale da vode boljem funkcioniranju bh. institucija, na taj način osiguravajući optimizaciju korištenja fondova EU kroz MB IPA.

Na sastancima s dvojicom premijera potvrđeno je da MB IPA pruža mogućnosti i RS i FBiH da kroz zajednički usaglašene projekte i njhovu institucionalnu potvrdu i prezentaciju kroz Vijeće ministara BiH, ubrzaju ekonomski razvoj.

EU-ov MB IPA pružit će podršku zajedničkim projektima nekoliko zemalja, na poljima kao što su ekonomski i društveni razvoj, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, administrativna i sudska reforma, smanjenje rizika od prirodnih nepogoda, razmjena studenata i akademskog osoblja, te podrška civilnom društvu, saopćeno je danas iz RCC-a.