Vlada KS
0

Bolja kontrola radova i kvalitete ugrađenog asfalta

FENA
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i načinu prekopavanja javnih površina na području Kantona Sarajevo, koji sada ide u skupštinsku proceduru.

Kantonalni ministar saobraćaja Mihajlo Krmpotić izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je ovaj prijedlog odluke već jednom bio na Vladi, ali je vraćen radi konsultacija s općinama i svim relevantnim učesnicima u Kantonu Sarajevo da bi se dobilo i njihovo mišljenje.

Krmpotić kaže da smo svi svjedoci da su saobraćajnice prokopane, u ljetnim radovima vrše se rekonstrukcije instalacija i samih saobraćajnica i drugo, a ovim izmjenama se vrše poboljšanja u dijelovima prethodne odluke.

Naveo je da su rješenja o odobrenju za prekopavanje javnih površina, za površine koje nisu sama saobraćajnica, dobijana od općina, a za prokop saobraćajnice od Direkcije za ceste. Ovim izmjenama, rješenja i odobrenja za prokopavanje će davati samo općina, čime se želi ubrzati procedura izdavanja odobrenja.

Dalje, važna je izmjena da Direkcija za puteve ugovore zaključene s pravnim osobama koje održavaju puteve dostavlja općinama. Krmpotić naglašava da je to bitno jer se želi smanjiti krug firmi koje vrše sanacije prokopa površina.

  • Bez obzira na to ko radio prokop, ko mijenjao instalacije, neko kantonalno preduzeće, Vodovod, Elektrodistribucija, Sarajevogas ili neka druga institucija, saniranje tog prokopa će vršiti firme koje su na tenderu dobile posao održavanja saobraćajnica, kazao je ministar Krmpotić, dodajući da će se tako lakše kontrolirati kvalitet radova i kvalitet ugrađenog asfalta.