Razgovor za Klix.ba
57

Bojan Bošnjak: Vratit ćemo komunalnu policiju na ulice Sarajeva, čistoća grada je rješivo pitanje

A. Ku.
Bošnjak: Nikad se nisam osjećao drugačije kao Zeničanin u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Bošnjak: Nikad se nisam osjećao drugačije kao Zeničanin u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Na čelu Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Almira Bečarevića (SBiH) je nakon rekonstrukcije Vlade KS zamijenio Bojan Bošnjak (NS).

U razgovoru za Klix.ba Bošnjak kaže da će na ulice Sarajeva biti vraćena komunalna policija, da je nema opravdanja za najavljeno poskupljenje odvoza smeća te na koji je način moguće smanjiti zagađenost zraka.

Na početku razgovora Bošnjak je odgovorio na kritike opozicije kojima se u pitanje dovodi njegova kompetentnost za rukovođenje ministarstvom u Vladi KS s obzirom na to da dolazi iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

"Nikad se nisam osjećao drugačije kao Zeničanin u Sarajevu, jer je Sarajevo glavni grad cijele Bosne i Hercegovine i ono pripada svima nama. Zenica je moj rodni grad pun lijepih uspomena, grad u kojem sam odrastao, školovao se i radio. U Zenici žive moji roditelji, bliža rodbina i prijatelji koje često i rado posjećujem. Tako da je Zenica neraskidivi dio mene, a niko nema pravo ni da mi uskraćuje ljubav prema glavnom gradu moje domovine u kojem sa porodicom živim preko deset godina. Upravo to nema pravo raditi oni čije su kolege, ali i oni direktno odgovorni za sva nazadovanja u ovom gradu pa i zemlji", odgovara Bošnjak.

Zabrinutost opravdana

Dodaje da neće davati na važnosti nečemu što je svakakao opis posla opozicije te da nema potrebe dodatno zabavljati javnost reakcijama na reakciju.

"Zbog toga, pozivam zastupnike, kritičare, analitičare i građane da se snažno okupljamo oko ideja i projekata, da zagovaramo, a ne da ogovaramo", ističe Bošnjak.

Zabrinutost građana zbog neadekvatne komunalne politike smatra opravdanim i ističe da će se u mandate koji je preuzeo fokusirati na rad, odgovoran pristup, zakonitost i transparentnost.

"Moja iskustva u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, bez obzira na nivo, daju mi za pravo da vjerujem u snažniji zamah i da je moguće doći do željenih rezultata. Prije stupanja na poziciju itekako sam se studiozno upoznao sa nadležnostima, sa strukturom i problemima sa kojima se susreće Ministarstvo. S prioritetima rada javnost će biti upoznata nakon dobre i duboke analize", objašnjava Bošnjak.

Ističe da su komunalna preduzeća Rad i Park urušavana godinama te da će njihovo osnaživanje biti jedan od prioriteta.

"Ono što je neophodno jeste osnivanje sarajevskog holdinga, ali i digitalizacija sistema, objedinjavanje strateških javnih nabavki za komunalni sektor. Dakle, stvari su kristalno jasne, čistoća grada zavisi od snažnih komunalnih preduzeća, ali i onih koji su posvećeni što predstavlja samo dobru osnovu", navodi Bošnjak.

Bošnjak: Uk i Forto su istakli problem zagađenog zraka
Bošnjak: Uk i Forto su istakli problem zagađenog zraka

Također ističe da je važna svijest građana i njihov odnos prema čistoći grada, na čemu je također potrebno raditi kroz razne akcije osvještavanja, akcije zagovaranja i motivisanja na čuvanje čistoće.

"Naravno, jedna od stvari koja će se desiti skoro jeste povratak komunalne policije na ulice. Čistoća grada je rješivo pitanje i nema sumnje da će se uskoro osjetiti poboljšanja na tom polju", kaže nam Bošnjak.

Poboljšanje usluge

Pitali smo ga smatra li da je s obzirom na sve navedeno opravdano najavljeno poskupljenje odvoza smeća od naredne godine u visini od 45 posto.

"Nikakvih poskupljenja ne može biti bez poboljšanja usluge. Sigurnost i kvalitet u opskrbi ne smiju biti ugroženi i na tome ćemo istrajavati po svaku cijenu. Građanke i građani moraju tačno znati za šta daju novce, šta dobijaju zauzvrat", odgovara nam Bošnjak.

Govoreći o gradnji u Kantonu Sarajevo Bošnjak kaže da je vrijeme da se glasno kaže da je nad našim glavnim gradom i cijelim kantonom do sada činjen klasični urbicid.

"Veliki je izazov kako pomiriti potrebe privrede, turizma, potrebe infrastrukture, ali ono što je sigurno, ne smije biti gradnje nauštrb zelenila. To je ono što je moj pristup. Centralnu jezgru grada zaista moramo rasteretiti kvalitetno, težišta planiranja prebacivati na ostatak kantona. Uskoro pristiže Urbanistički plan što će stvoriti uslove za bolji razvoj našeg Kantona", nagovještava Bošnjak.

Dodaje da danas u Kantonu Sarajevo imamo mnoge razvojno potentne zone koje su zarobljene određenim preprekama i nedostatkom urbanističkog plana, nedostatkom ili istekom regulacionih planova.

"Naši građani zaslužuju sadržaje za ugodan i normalan život a ne spavaonice. Moramo bolje brinuti o ukupnom ambijentu koji uključuje zelene površine, dobre parking prostore, ali i brojne druge sadržaje kao što su objekti namijenjeni obrazovanju, kulturi, zdravstvu, rekreativnoj infrastrukturi, a moja je želja ovakve sadržaje građanima učiniti dostupnim uz maksimalno 15 minuta hoda od mjesta stanovanja", objašnjava Bošnjak.

Problem svih resora

S obzirom na to da se u ovom periodu godine stanovnici Sarajeva susreću sa izrazito zagađenim zrakom Bošnjaka smo pitali na koji način bi ovaj problem mogao biti dugoročno riješen.

"Nema problema kojim se ne bavi politika. Prilično je jasno da je i ovaj problem moguće riješiti uz postojanje političke volje. Moram naglasiti da je i Fortina vlada, a i Ukova, dosad upravo na ovom problemu pokazala izuzetnu volju, iskazala visok nivo pristupa problemu što, nažalost, mora biti uokvireno i drugim segmentima, posebno razumijevanjem ostalih učesnika u procesima. Velika je činjenica da su upravo oni glasno otvorili i istakli ovaj problem", navodi Bošnjak.

Dodaje da je javnost do sada svjedočila raznim pravdanjima, nedostatkom sredstava, geografskim i klimatskim položajem Sarajeva ili nečim trećim što je karakteriziralo ponašanje prethodnih vlasti.

"Naravno, ovaj problem iziskuje dugoročan rad, a ono što je za njega jako važno je da on nije problem jednog, nego gotovo svih resora. Ko danas može našim najugroženijim građanima omogućiti da se griju na zdrava goriva? Politikama subvencioniranja i asistiranja pri gradnji, možemo pomjerati granice. To je zasigurno sporo, zasigurno nije dovoljno ali je itekako neophodno. Također, neizostavno je kako doći do adekvatne gradske saobraćajne infrastrukture koja bi građane masovno preusmjeravala na korištenje javnog prevoza na čemu je krucijalni korak napravljen rekonstrukcijom pruge. Smatram da su ovo temelji koji su nezaobilazni i vrijedni pomena u kontekstu vašeg pitanja", kaže Bošnjak.

U narednim godinama mandata će biti završeni planirani projekti utopljavanja javnih objekata te će se i dalje raditi na proširenju mreže centralnog grijanja.

"Nastavljamo, također, sa zamjenom malih kućnih ložišta i pokrenut ćemo projekat poticajne ugradnje solarnih panela u individualnoj stambenoj gradnji. Saobraćaj, energijska efikasnost, oštrija kontrola velikih industrijskih zagađivača su neke od ključnih stvari za čistoću zraka a na svemu tome je već rađeno i nastavlja se s radom. Ne krećemo s nule i ne mislimo stati jer nove tehnologije i novi trendovi neumitno nas sustižu", dodaje Bošnjak.

Timski rad

Na kraju razgovora naglašava da će kao ministar uspostaviti saradnju sa svima koji se nalaze u procesima odlučivanja, ne samo sa Vladom.

"Insistirat ću na stalnom dijalogu, 24 sata dnevno sa svima, počev od nivoa mjesne zajednice pa nadalje. Moj način života jeste stalna dostupnost i kooperativnost. Naše ustavno uređenje upravo nam diktira takvo nešto i svjestan sam ogromnog zadatka da u okviru rada ministarstva, rada i postavki preduzeća, u okviru rada nadležnih službi, raznih radnih tijela, komisija i Skupštine Kantona Sarajevo, nevladinog sektora i stručne javnosti to mora postati nešto što se podrazumijeva. Timski rad nema alternativu a nametanje rješenja ne vodi ničemu nego opstrukcijama i blokadama", zaključuje Bošnjak.