BiH
0

Blokirani prilazi Kantonalnom sudu TK, najavljena i blokada Vlade

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nekoliko stotina demonstranata okupljenih oko sindikalnih organizacija pet nekadašnjih privrednih giganata sa područja Tuzlanskog kantona, te Facebook grupe "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra" i Udruženja nezaposlenih TK jutros su blokirali prilaze Kantonalnom sudu i Kantonalnom tužilaštvu TK, a nakon toga, kako je najavljeno, protesti će se nastaviti ispred sjedišta Vlade TK.

"Blokirat ćemo i Vladu TK. Nećemo im dati da izađu. Neka rade svoj posao ili neka podnesu ostavke", poručio je Aldin Širanović, osnivač pomenute Facebook grupe.

Radnici su od sudija Kantonalnog suda tražili da realizuju pravosnažne presude, te da ubrzaju druge tužbe radnika. Od Vlade TK radnici traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 500 KM, uvezivanje radnog staža i obezbjeđivanje prava na liječenje.

"Nismo mi krivi što preduzeća ne rade. Tražimo od njih da sačuvaju 1.000 radnih mjesta u Diti i Konjuhu, ali se oni ne oglašavaju na naše zahtjeve", kažu predstavnici obespravljenih radnika.

U jednom trenutku ispred Kantonalnog suda u Tuzli zasvirao je harmonikaš, a radnici su odali i minutu šutnje, kako su naveli, institucijama koje ne rade svoj posao.

Protesti ispred Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva TK su okončani, a demonstranti su oko 9.45 krenuli sjevernom gradskom saobraćajnicom ka zgradi Vlade TK u naselju Slatina.