BiH
179

Blizu 400 učenika učešćem u trci odalo počast preminulom načelniku Ameru Ćenanoviću

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Navršile su se četiri godine od prerane smrti načelnika Općine Ilidža Amera Ćenanovića. Tim povodom u znak sjećanja održana je ulična trka "Amer Ćenanović".

Trku je kao i prethodne dvije godine organizirala Općina Ilidža, a u njoj je učestvovalo 400 učenika osnovnih i srednjih škola s područja Ilidže i Hadžića. Utrka na ruti dugoj tri kilometra kretala je od zgrade Policijske uprave Ilidža, a cilj je bio kod zgrade Općine Ilidža.

Prvo mjesto među djevojčicama osnovnih škola osvojila je Adelisa Hromo iz Sedme osnovne škole, drugo Ilma Rahmanović iz Desete osnovne škole i treće Džana Čišić. U kategoriji dječaka prvi kroz cilj prošao je Kenanan Bećirević iz Devete osnovne škole, drugi Kerim Kolić iz Treće i treći Ajdin Jusupović iz Desete osnovne škole.

Od srednjoškolki prva je bila Lamija Palalija iz Četvrte gimnazije, druga Ema Hasibović-Galijašević iz Srednje škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedija i treća Aida Fisović iz Srednjoškolskog centra iz Hadžića. Prvo mjesto u kategoriji učenika srednjih škola osvojio je Alija Imamović iz Srednjoškolskog centra iz Hadžića, drugo Kosta Šumar iz Srednjoškolskog centra Pale i treće Ervin Mešanović iz Srednjoškolskog centra iz Hadžića.

Učenici su položili cvijeće i odali počast preminulom načelniku.

"Prije četiri godine prestalo je kucati srce velikog čovjeka, našeg komšije, prijatelja, našeg načelnika Općine Ilidža Amera Ćenanovića. Tim povodom učenici i nastavnici Osme osnovne škole Amer Ćenanović i članovi Gorske službe spašavanja i Streljačkog kluba Ilidža su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježili godišnjicu Amerove smrti i još jednom se podsjetili na njegov plemeniti lik i njegov nemjerljiv doprinos razvoju općine Ilidža. Tužni smo što ga više nema, a ponosni i zahvalni što smo ga poznavali i imali", rekao je za naš portal Rifko Šećerović iz Općine Ilidža.

Amer Ćenanović je funkciju načelnika Općine Ilidža obnašao od 2. oktobra 2004. godine. Od 1997. godine do 2000. godine bio je predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža, a u periodu od 2000. do 2002. bio je član Parlamenta FBiH. Od 2000. do 2004. bio je direktor Osme osnovne škole Butmir.

Ćenanović je preminuo u 51. godini od posljedica jakog srčanog udara.