Očajnički potez
17

Blizu 20 zeničkih rudara stupilo u štrajk glađu

A. B.
Blizu 20 zeničkih rudara večeras je od 18:00 sati stupilo u štrajk glađu jer im je i dalje blokiran račun i nije isplaćen topli oblok, a nadležni ignorišu njihov vapaj, potvrđeno je za Klix.ba.
Predstavnik sindikata rudara u Staroj jami Elvedin Avdić kazao nam je da sindikalni odbor stupa u štrajk glađu zbog trenutne situacije u RMU Zenica jer im se dosad niko od nadležnih nije obratio iako s urgirali i prema njima i prema Elektroprivredi BiH.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Nismo željeli ugroziti život ostalih rudara, oko 20 nas je stupilo večeras u štrajk glađu. Neka ostali komorati odlaze svojim kućama, a mi smo trenutno u Domu rudara i tu ćemo biti sve dok se ne pronađe rješenje. Naši zahtjevi su da se isplate penzioneri i da se računi odblokiraju. Dosad smo uputili veliki broj dopisa nikada ni na jedan nismo dobili odgovor", kazao je Avdić.

Dom rudara u kojem štrajkuju glađu (Foto: E. M./Klix.ba)
Dom rudara u kojem štrajkuju glađu (Foto: E. M./Klix.ba)

Kako je kazao treći dan je već obustavljen rad u RMU Zenica i smatra da je vrijeme da se ovaj problem riješi. Avdić i ostali predstavnici sindikata od večeras su u nekadašnjem restoranu u Domu rudara u kojem se nalaze dvije grijalice, televizija i oprema za spavanje.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Još jednom poručujem, štrajkovat ćemo glađu od večeras pa sve dok se ne riješi trenutna situacija. Ovo je očajnički čin kada smo vidjeli da niko ne reaguje na radnički neposluh jer smo obustavili posao zbog blokiranih računa", poručio je Avdić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Računi rudnika u Zenici i Brezi u januaru su bili deblokirani nakon uplate bruto plaća za decembar, a nakon što je novac uplaćen na račune rudara, glavni račun RMU Zenica ponovo je blokirala Porezna uprava Federacije BiH kojoj rudnik u Zenici duguje blizu pet miliona KM poreza.