BiH
235

Blic: Putin poručio Dodiku da "povuče ručnu"

FENA
Dodik i Putin (Foto: EPA)
Dodik i Putin (Foto: EPA)
Razgovor predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjenika Vladimira Putina u Moskvi protekao je u prijateljskim tonovima, ali je Putin od Dodika tražio da "digne ručnu", smanji zapaljivu retoriku i osobnim primjerom relaksira zategnute odnose Srba i Bošnjaka, piše današnji Blic pozivajući se na dobro obaviještene diplimatske izvore.

Priča o referendumu između Dodika i Putina trajala je samo nekoliko minuta, navodi beogradski Blic.

Nakon što je predsjednik RS-a ruskog lidera informirao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, kako je naveo, pokušajima Bošnjaka i jednog dijela međunarodne zajednice da ospore održavanje referenduma o Danu RS, Putin je Dodiku prenio načelnu podršku Rusije.

Međutim, voditelj ruske države je predsjedniku RS-a prenio i to da njegova zemlja očekuje smirivanje tenzija u BiH, odnosno da od Dodika kao i svih ostalih političkih lidera u regiji očekuje blaži rječnik, otkrivaju sugovornici Blica, prenosi Tanjug. Predsjednik Rusije bio je izričit u poruci predsjedniku Republike Srpske da svojim postupcima i izjavama mora pridonijeti smirivanju situacije u Bosni i Hercegovini i regiji i smanjenju napetosti između Srba i Bošnjaka.

Dodik: Referendum je za Putina unutarnja stvar

S druge strane, predsjednik RS-a Milorad Dodik u intervjuu za današnju beogradsku Politiku izjavio je kako mu je tokom posjeta Rusiji predsjednik Vladimir Putin prenio da je za Moskvu referendum o Danu RS-a unutarnje pitanje u koje se ne treba miješati međunarodna zajednica.

Dodik je rekao kako je "s Putinom razgovarao o pitanjima koja su od interesa za obje strane".

"Zaista, najviše i isključivo o ekonomiji. Ali svakako i o političkim pitanjima. Predsjednik Putin je već bio upoznat da se kod nas održava referendum. Poželio nam je sreću. U tom pogledu je sreću poželio i za lokalne izbore. U okviru razgovor,a najviše smo se zadržali na pitanjima političkih odnosa u regiji. Putin je istaknuo da je Rusija zainteresirana za stabilnost regije, BiH i RS ", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je dodao da je Putin "izrazio svoje opredjeljenje da dodatno podrži stabilizaciju i mir, i da Rusija želi da se provodi međunarodni sporazum za mir i da ga poštuje".

"Jedan od najvećih prioriteta Moskve u regiji jeste stabilizacija, a nikako obrnuto. Svi oni suprotni navodi su spekulativni", kazao je Dodik.

Uz konstataciju da je Putinu prenio "što je uzrok problema - preglasavanje u Ustavnom sudu BiH" i da je "Tomislav Nikolić primijetio te probleme", Dodik je na pitanje je li vjeruje da bi nakon referenduma moglo biti volje da se uđe u njihovo rješavanje odgovorio kako je "naravno upoznao predsjednika Putina s načinom na koji taj sud odlučuje ".

"Ovo je posljednja priča u kojoj je Ustavni sud na ovakav način mogao odlučivati. Dogodi li se to još nekad, reakcija će biti žešća i otvorenija. Putin je pokazao razumijevanje za apsurdnost da tako nešto uopće postoji u zemlji koja, evo, dobiva status u EU. Začuđujuće je da još postoje strani suci u Ustavnom sudu i Visoki predstavnik u BiH. Vrlo sam zahvalan Tomislavu Nikoliću za stav, mislim da je pogodio pravu metu i pravi cilj. Predsjednik Srbije je jasno pokazao koliko je zapravo upućen u detalje ", zaključio je Dodik.