BiH
149

Blato i pustoš: U Topčić Polju nakon poplava tužno i sablasno

Piše: E.S.H.
(Foto: Čitatelj/Klix.ba )
U Topčić Polju se raščišćavaju posljedice od poplava. Ostalo je blato, pustoš, kuće kojima se vide samo dijelovi, balvani i grane drveća i malobrojno stanovništvo koje danas pokušava očistiti put do svojih kuća.

Topčić Polje je prohodno, ali je saobraćaj otežan. Sela Kolići, Smajići, Vukotići , Jastrebac i Starina Bistrica i dalje su u blokadi.

Općinski štab civilne zaštite Zenica jutros je rasporedio ekipe civilne zaštite i mehanizaciju na najugroženije lokalitete šireg područja nemilskog kraja i grada. Pripadnici civilne zaštite Kočevskog sliva, Stranjana, Vrselja i Pojska uspjeli su sinoć organizovati evakuaciju ugroženog stanovništva s tog područja.

Oko stotinjak ljudi smješteno je u privatne kuće u Vrselju, gdje su dobili toplu odjeću i hranu. U evakuaciji je učestvovalo uglavnom lokalno stanovništvo sa pedesetak traktora koji su gorivom i drugim neophodnim sredstvima snabdjeveni iz logistike Općinskog i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Danas se radi na sanaciji brojnih klizišta na najugroženijim lokalitetima. Na tim poslovima pored mehanizacije i pripadnika CZ angažovani su bili i stručnjaci geodetske struke, saopćeno je iz Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršena je deblokada puteva prema Orahovici i prema Šerićima. Stanovništvu je pružena interventna zdravstvena pomoć i sve druge neophodne pomoći. Tokom dana sa područja Kolića, Smajića, Vukotića i Jastebca je evakuisano 500 ljudi. U kolektivni smještaj u Zenici primljeno je 252 osoba, a ostali su se smjestili kod rodbine. I dalje se vrši evakuacija kopnenim i zračnim putem i prihvat najugroženijih.

Babinski sliv je odsječen zbog odrona, intezivno se radi na njegovom otklanjanju i uspostavljanju komunikacije.