BiH
15

Blago povećanje učešća žena u politici u BiH

FENA
Blago povećanje učešća žena u vlasti zabilježeno je nakon posljednjih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, ali to nije dovoljno da bi žene bile jednako zastupljene u organima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Istaknuo je to na današnjoj konferenciji o temi "Učešće žena u politici - izazovi i prilike" organizirane radi predstavljanja Rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope 2111 o procjeni uticaja mjera za poboljšanje zastupljenosti žena u politici.

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH organizirala je ovu konferenciju, a predsjedavajući Mirsad Isaković (Savez za bolju budućnost - SBB) podsjetio je da je Komisija predlagala izmjene Izbornog zakona u kojima se tražilo jednako učešće žena.

Iz ove komisije zatražena je i izmjena Zakona o Vijeću ministara da bi se osiguralo veće učešće žena u najvišem izvršnom tijelu u državi, a sve to u skladu je s ovom rezolucijom koja i predlaže jednako učešće žena u vlasti.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić smatra da je Rezolucija 2111 važna jer ona potvrđuje da su problemi isti u BiH i evropskim zemljama, a to je pozicija žena unutar političkih stranaka, ali i izostanak žena iz procesa donošenja važnih odluka.

Ona tvrdi da je, iako je zabilježen blagi porast učešća žena u općinskim vijećima u odnosu na prošle lokalne izbore, potrebno raditi više na promociji političarki tokom kampanja.

Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović podsjetio je da ovo ministarstvo ima veliki broj učešća žena, a pokrenuti su i brojni projekti otkada ga vodi ministrica Semiha Borovac.

Šef Odjela za politiku djelovanja i planiranje Misije OSCE-a u BiH Joeri Maas ocijenio je da se ovoj temi ne daje dovoljno prostora naglašavajući da je jednako učešće žena u javnom životu od krucijalne važnosti.

"Ovdje ne govorimo o osnovnim ljudskim pravima, nego i o prednostima za društvo. Postoje pozitivne društvene, političke i ekonomske dobiti od učešća žena u politici i javnom životu", podvukao je.

Podsjetio je da je to prepoznato u Izbornom zakonu BiH, ali sve težnje iz tog zakona nisu realizirane u praksi, a iako je zabilježen blagi porast broja načelnica i broja vijećnica u općinskim vijećima to nije dovoljno za ostvarenje potpune ravnopravnosti.

Konferenciji prisustvuju predstavnici gender institucionalnih mehanizama, nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija i ambasada.