Turistički biser
53

Blagaj sve zanimljiviji turistima: Postaje meta lovaca na nekretnine, a nema regulacioni plan

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Blagaj je sve zanimljiviji domaćim i stranim turistima i postaje meta lovaca na nekretnine koji žele postati vlasnici imanja u ovom hercegovačkom biseru.

Ugostiteljski radnici i trgovci zadovoljni ovogodišnjom sezonom nam kažu kako najviše dolaze gosti iz Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su posebno fascinirani Tekijom na Buni i historijatom toga kraja, ali je i veliki broj gostiju iz dijaspore i cijele regije.

Najviše kupuju autohtone proizvode tog kraja i ručne radove hercegovačkih zanatlija te uživaju u kulinarskim specijalitetima, ali se mnogi zanimaju i za kupovinu nekretnina uprkos velikom skoku cijena na tržištu širom svijeta, pa tako i u hercegovačkom turističkom biseru.

Veliki interes za nekretnine

Alina iz Ukrajine i Pedro iz Brazila, koji su prvi put posjetili Blagaj u sklopu zajedničke posjete BiH, nam kažu da su još mladi za razmišljanje o kupovini nekretnina, ali smatraju kako bi trebalo bogatstvo za vlasništvo nekog objekta u Blagaju, kojim su oduševljeni kao i ljepotama BiH.

Adla, koja radi kao hostesa u narodnoj nošnji i svakodnevno komunicira sa brojnim gostima koji se žele fotografirati s njom oduševljeni kompletnim ambijentom prirodne oaze, kaže kako je interes turista za Blagaj ove godine ogroman kao i potraga za nekretninama.

Zora iz Banje Luke prvi je put u Blagaj došla sa svojom porodicom na putovanju za Trebinje i kako nam kaže dolazak, ne samo da opravdava sve ono što je čula i čitala, nego i više od toga.

"Ovo samo treba vidjeti i doživjeti, toliko je lijepo i posebno da se ne može ni opisati. Sigurno ću doći opet i pričati o ovom mjestu", kazala je Banjalučanka za Klix.ba, koja smatra posjedovanje nekretnine u tom mjestu neprocjenjivim bogatstvom.

Čari Blagaja odavno već zna Amra iz Sarajeva, koja je upravo zbog toga organizovala izlet za svoje prijatelje iz Švedske koji su, po njezinim riječima, oduševljeni onim što su vidjeli i doživjeli.

Indira i Smajo iz Sarajeva u Blagaj dolaze svakog vikenda tokom ljetnih dana, jer je za njih kako nam kažu to "mjesto gdje pune baterije".

"Planiramo ovdje kupiti sebi imanje za penzionerske dane, jer je ovo mjesto zaista posebno", kazao nam je par iz glavnog grada naše zemlje.

Blagaj posebnim smatra i Višnja iz Makarske, koja se bavi turizmom godinama i svoje goste iz Hrvatskoj na izlete redovno dovodi na vrelo Bune te s njima uživa u jedinstvenom ambijentu prirodne ljepote i planira širiti posao tako da traži i nekretninu za kupovinu.

"Odlučila sam da ovdje kupim nekretninu, ali nisam sigurna da ću uspjeti onaj objekat koji sam željela zbog nesređene papirologije. Zbog toga sam sada u potrazi za zemljom, jer želim ovdje širiti posao", kaže nam sagovornica iz Makarske.

Nema regulacioni plan

Da je velika potraga za nekretninama u Blagaju i okolici, potvrdio nam je i viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNK Ramiz Bašić, koji strahuje da bi se velikom prodajom nekretnina u Blagaju mogla potpuno izmijeniti slika toga mjesta, jer Blagaj nema ni regulacioni plan.

"Više od pet godina čekamo da se napravi regulacioni plan Blagaja i nadam se da će vlast Grada Mostara taj problem konačno riješiti, kako ne bi imali neželjene posljedice", kazao je Bašić za Klix.ba.

Podsjeća da se radi o izuzetno atraktivnoj lokaciji gdje ni visoke cijene mnogima nisu prepreka da kupe nekretninu posebno nakon što je iznajmljivanje vila preko provajdera postalo atrakcija.

"Sad se uglavnom rade vile, jer je očito da se uspješno iznajmljuju preko raznih provajdera što je naravno pozitivno za Blagaj i turizam u Hercegovini. Ali, bojim se da će se izgubiti atraktivne lokacije za pravljenje smještajno-ugostiteljskih objekata, koji bi sa popratnim sadržajima mogli raditi tokom čitave godine. Radi se o malom i vrijednom području i važno je da se kvalitetno iskoristi uz adekvatan regulacioni plan na koji se čeka godinama", zaključio je Bašić u razgovoru za naš portal.