BiH
5

Bjelašnica: Staze i liftovi očekuju skijaše, prvi borderi već na stazama

FENA
(Foto: FENA)
Iako skijaška sezona na sarajevskim olimpijskim planinama zvanično još nije počela, sve je spremno za doček skijaša, bordera, sankaša, šetača i ljubitelja snijega.

Na Bjelašnici staze su "iščešljane", ski-liftovi spremni, a proteklog vikenda prvi borderi su bili u "ispitivanju" terena.

Snježne radosti željno očekuju i najmlađi i brojni ljubitelji prirode koji uživaju u šetnji, pješačenju i čistom planinskom zraku.

Proteklog vikenda Bjelašnica je bila puna šetača i planinara koji su napravili i prve prtine.

Oko 200 učesnika memorijalnog uspona na najviši vrh Bjelašnice, Opservatorij, uživali su u snijegu i lijepom vremenu što je itekako olakšalo uspon na 2.067 metara nadmorske visine. Planinari iz Beograda, Splita, Plava, Sarajeva, Mostara, Zenice, Tuzle, Istočnog Sarajeva u subotu su bili na vrhu Bjelašnice da bi odali poštu sedmorici mladića koji su izgubili život na tom lokalitetu u snježnoj oluji 2. decembra 1962. godine.

Na Igmanu, Bjelašnici, Jahorini i na Vlašiću sve je spremno za početak skijaške sezone, a ugostitelji i ski-serviseri čekaju prve goste i naravno, najbitnije za zimske sportove, dosta snijega. Meteorolozi prognoziraju obilnije snježne padavine krajem januara i početkom februara.